Izglītības programma “Putni un mēs” uzsāk jauno mācību gadu

Mudinot mācību gada laikā izglītošanās procesu padarīt putniem bagātu, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina skolēnus iesaistīties izglītības programmā “Putni un mēs”. Tā ir iespēja mācību gada garumā līdzdarboties ikmēneša tematiskās aktivitātēs, jaunatklāt un pētīt putnu dzīvi zinātniski pētnieciskos darbos ornitoloģijā vai pieteikties praksēm pie īsteniem putnu pazinējiem dažādās Latvijas vietās.

Ar mērķi praktiskā rotaļu veidā izglītot pirmsskolas vecuma bērnus par putniem un putnu un cilvēku attiecībām, top nodarbības mazajiem putnotājiem. Drīzumā pirmsskolas vecuma grupām (no 3 līdz 6 gadiem) pirmskolas izglītības iestādēs būs iespēja piedzīvot ar putnu tematiku saistītu stundu izglītojoši iesaistošā veidā dabā vai telpās. Nodarbības maksa: 80 EUR + PVN. LOB biedriem: 40 EUR + PVN. Lai uzzinātu vairāk par nodarbību norisi un dalības nosacījumiem, aicinām sazināties, rakstot uz e-pastu kitija@lob.lv.

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, izsludinām ikmēneša aktivitāti. Šogad tās nosaukums ir “Putna stunda”.

 

Aktivitātes nosacījumi:

 

  • izvēlies vienu Latvijā ligzdojošu putnu sugu, kuru vēlies iepazīt visa mācību gada garumā (no oktobra līdz aprīlim);
  • katru mēnesi mēs aicināsim iepazīt šo sugu, izpildot noteiktu uzdevumu. Oktobrī tev jāsagatavo viss iespējamais par šīs sugas izskatu un atšķiršanu no līdzīgām sugām. To var darīt jebkurā formātā, vienīgais nosacījums ir izpētes rezultātu publiskot. Tas nozīmē, ka tev būs šis materiāls kādam jāparāda vai par to jāpastāsta. Piemēram, savā klasē, draugu pulciņam vai kā citādi. Tātad tev jādomā par to, kā materiālu padarīt vizuāli uztveramu, lai to varētu parādīt citiem. Tā var būt vides instalācija (piemēram, lielformāta putns vai putnu būris), sienas avīze, video v. tml.;
  • par paveikto ziņo mums, katra mēneša beigās atsūtot e-pasta vēstuli, kurā brīvā formā pastāsti, ko noskaidroji, ko pagatavoji, kam pastāstīji par uzzināto, un pievieno fotogrāfijas (vai video, ja izvēlējies šo formātu) ar tevis izgatavoto materiālu un to, kā ar to iepazīstināji citus. Ja tev ir tāda iespēja, dalies ar attēliem un paveikto sociālajos tīkos, izmantojot tēmturi #putnastunda;
  • kad visi uzdevumi būs paveikti, aktīvākie pētnieki iegūs iespēju doties ekskursijā dabā kopā ar īstenu putnu pazinēju vai saņems iespēju savā skolā, pulciņa nodarbībā vai citā grupā satikt Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāvi, kurš ieradīsies ciemos ar neatkārtojamu “Putna stundu”!

     

    Ja ir interese izstrādāt zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) ornitoloģijā , varam sniegt konsultāciju par tēmas un materiālu izvēli, kā arī atbildēt uz jautājumiem, kas radušies ZPD izstrādes gaitā. Esam sagatavojuši arī informatīvu materiālu par to, kā izvēlēties ZPD tēmu ornitoloģijā, ar ko sākt un kam pievērst uzmanību. Ja vēlaties uzzināt ko vairāk, rakstiet uz putni@lob.lv.

    Turpmāk piedāvāsim iespēju jauniešiem vecumā no 12 gadiem praktizēties pie ornitologiem un putnu pazinējiem. Prakses notiks visu gadu (līdz nākamā mācību gada sākumam) dažādās Latvijas vietās. Vairāk info, rakstot uz putni@lob.lv.

    Tāpat kā līdz šim, skolas var pieteikt lekciju par jebkuru ar putniem saistītu tēmu vai putnu vērošanas ekskursiju savā apkārtnē. Lekcijas/ekskursijas maksa: 80 EUR + PVN, 40 EUR + PVN, ja esat LOB biedri. Lai pieteiktos, rakstiet uz putni@lob.lv.

    Nākamā gada sākumā tiks izsludināts gada putna zīmējumu konkurss, kā arī informēsim par “Dzīvā pavasara” (Spring Alive) aktivitātēm un aicināsim iesaistīties gājputnu vērošanas un reģistrēšanas akcijā.

     

    Papildu informācija:

    Elīna Kokareviča

    Tālr. 67221580, E-pasts: putni@lob.lv