Skolēnus aicina piedalīties konkursā “Stārķa dienasgrāmata”

Ikviens, kurš aizraujas ar putnu vērošanu, ir aicināts ziņot par baltā stārķa ligzdām un dzīvi tajās, savukārt skolēnus Latvijas Ornitoloģijas biedrība īpaši aicina iesaistīties konkursā “Stārķa dienasgrāmata”. Iegūtie dati būs nozīmīgs ieguldījums 8. Starptautiskajā balto stārķu ligzdu uzskaitē, kas notiek reizi desmit gados. 

“To, cik pasaulē un Latvijā ir balto stārķu ligzdu, zinām, balstoties uz starptautiskās uzskaitēs apkopotajiem datiem. 2014. gadā Latvijā ligzdoja ap 14 000 pāri balto stārķu – vairāk nekā jebkad iepriekš. Pēc tam to skaits, šķiet, sācis samazināties. Šādas uzskaites notiek jau kopš 1934. gada, bet šogad – 2024. gadā – tās notiks jau astoto reizi. Tās galvenais uzdevums ir noskaidrot, kādas pārmaiņas balto stārķu izplatībā un skaitā notikušas kopš iepriekšējās uzskaites 2014. gadā,” uzsver 8. Starptautiskās baltā stārķa ligzdu uzskaites koordinatore Agnese Gaile, aicinot izmēģināt spēkus šajā uzskaitē ikvienu brīvprātīgo. “Šogad ligzdošanas sezonas laikā balto stārķu ligzdu apsekošanā un informācijas dokumentēšanā īpaši aicinām iesaistīties skolēnus, lai ne tikai iesaistītos putnu dzīvesveida izzināšanā, bet arī lai gūtu pieredzi līdzdarboties sabiedriskajā zinātnē dabas aizsardzības mērķiem.”

Baltais stārķis. Foto: Lilija Geža

Baltie stārķi pagaidām ir vieni no biežāk izplatītajiem putniem Latvijā, tos ir viegli pamanīt, atpazīt un vērot pat no liela attāluma. Šī suga ir labs iesākums tiem, kuri vēlas iepazīt putnu sugas dabā. Lai iesaistītos uzskaitē, jāreģistrē visas zināmās baltā stārķa ligzdas, turpinot tās novērot visu sezonu. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, vai stārķi izmanto jau esošās ligzdas vai būvē jaunas. Vasaras vidū būs jāvēro, cik stārķu mazuļu konkrētās ligzdās būs izšķīlušies  un cik no tiem tiks veiksmīgi izaudzināti. Tāpat būt jāziņo par dienu, kad stārķi pamet ligzdu, kad – pazūd no konkrētā apvidus.  

Informāciju par balto stārķu ligzdām un dzīvi tajās Stārķa dienasgrāmatā ir iespējams reģistrēt līdz šī gada 15. septembrim. Vērīgākie un čaklākie balto stārķu ligzdu vērotāji tiks apbalvoti. Lai veidotu savu Stārķa dienasgrāmatu, skolēni ir aicināti reģistrēties ŠEIT.


Skaitīt balto stārķu ligzdas var sākt jebkurā laikā no marta beigām līdz pat jūlija beigām, kad ligzdās ir redzami mazuļi! Ar savu “Stārķa dienasgrāmatu” un tās tapšanas procesu ikviens ir aicināts dalīties sociālajos tīklos, pievienojot tēmturus #skaitiligzdas #baltiestārķi #stārķadienasgrāmata vai atsūtīt savas dienasgrāmatas fotogrāfijas uz e-pasta adresi: baltiestarki@lob.lv. Rakstot ziņu uz šo pašu e-pastu, skolas var pieteikties izglītojošiem mācību materiāliem, kā arī iegūt informāciju par tematiskām nodarbībām par balto stārķi.

This image has an empty alt attribute; its file name is InShot_20240329_123651603-1024x683.jpg
Baltais stārķis. Foto: Lilija Geža

Balto stārķu ligzdu uzskaitē ir aicināti piedalīties arī citi interesenti neatkarīgi no vecuma.  Tie, kuri vēlas piedalīties datu ievākšanā, ir aicināti sūtīt ziņu uz e-pastu: baltiestarki@lob.lv, pieteikties apsekojamam kvadrātam un reģistrēt savus novērojumus par balto stārķu ligzdām un dzīvi tajās dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv vai datu ievades anketā ŠEIT.

Konkursa “Stārķa dienasgrāmata” nolikums ir pieejams ŠEIT.

Konkurss “Stārķa dienasgrāmata” ir viena no aktivitātēm Latvijas Ornitoloģijas biedrības projektā “No baltā stārķa ligzdas līdz jauniešu vides aktīvismam”. Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds un Vācijas Dabas aizsardzības asociācija. 

Titulattēlā: baltais stārķis savā ligzdā. Foto: Lilija Geža.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB ārējās komunikācijas speciāliste