Iesaisties datu vākšanā 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam

Vai sajūti pavasara sauli un pirmās putnu dziesmas? Ir iesākusies pēdējā putnu ligzdošanas sezona, kad vari pievienoties aizraujošam piedzīvojumam, kurā ievācam datus 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam.

Iepriekšējās četrās sezonās esam paveikuši brīnišķīgus priekšdarbus, lai šogad pirmo reizi Latvijas vēsturē sasniegtu pilnīgu apsekotību. Taču, lai sasniegtu šo mērķi, mums visiem jāpieliek nedaudz lielāka piepūle nekā iepriekšējā gadā. Tavs ieguldījums var būt neaizstājams!

Pēc tam varēsim lepoties ar paveikto. Neaizmirsīsim, ka šie dati palīdz apzināt un aizsargāt putnu sugas un to dzīvotnes, un ir būtiski Putnu direktīvas 12. panta ziņojuma vajadzībām (2023.-2024. gadam)!

Teritorijas, kur Tavas audio piecminūtes būs ar vislielāko vērtību

Kā iesaistīties?

  1. Apskati nekonstatēto sugu interaktīvo karti (https://dabasdati.lv/lv/putnuatlants/unobserved/?quadrant=3423-52) un pārliecinies, ka Tavā apkārtnē visi kvadrāti ir pilnībā apsekoti (tie ir sarkanā krāsā). Ja kāds kvadrāts nav sarkans, tad veic mērķtiecīgus apsekojumus. Iespējams, sarakstā pamani, ka kvadrātā kā ligzdotāja trūkst kāda pavisam parasta un viegli atpazīstama suga. Atrodi to! 
    Šo saiti saglabā telefonā pie grāmatzīmēm, jo tā ērti izmantojama, esot dabā (uzspiežot uz kartes lokācijas pogas, karte iecentrēsies telefona atrašanās vietā un parādīs, kādas sugas apkārtnē nav konstatētas).
  2. Ja spārnotos dziedātājus vēl tik labi nepazīsti, tad nepietiekami apsekotajos kvadrātos ieraksti to dziesmas (audiopiecminūte), un audio failu ar precīzu ieraksta vietu un datumu sūti uz atlants@lob.lv. Vairāk par audiopiecminūti vari uzzināt šeit.
  3. Apskati visas Latvijas interaktīvo apsekotības karti un dodies mērķtiecīgā braucienā uz mazāk apsekotajām Latvijas vietām.
  4. Aicini iesaistīties savu kaimiņu, radu vai draugu, kas dzīvo kādā nepietiekami apsekotā teritorijā. Viņš var iesūtīt audio piecminūtes ar putnu balsīm, vai pievērst pastiprinātu uzmanību kādai specifiskai sugai apkārtnē. 

Kuras sugas īpaši meklēt dabā?

Iepriekšējā gadā organizējām sacensības, lai motivētu jūs pievērst uzmanību specifiskām sugām, par kurām ir maz datu. Arī šogad ir izvēlētas 13 putnu sugas, kuras meklēsim visu ligzdošanas laiku. Aktīvākie sacensību dalībnieki šoreiz tiks paziņoti un apbalvoti pēc sezonas noslēguma!

Sacensības ilgst visu ligzdošanas sezonu (līdz augustam) un nav sadalītas pa mēnešiem, tomēr zemāk ir norādīti mēneši, kuros sacensību sugas iespējams vieglāk konstatēt.

Bikšainais apogs, meža pūce, urālpūce, baltmugurdzenis (marts, aprīlis)

Somzīlīte, ausainā pūce (aprīlis, maijs)

Ormanītis, mazais ormanītis, dzeltenais tārtiņš, tītiņš (maijs)

Svītrainais ķauķis, kārklu ķauķis, purva ķauķis (jūnijs, jūlijs)

Šīm 13 sugām šogad īpaši pievērsīsim uzmanību, un centīsimies tās kā ligzdotājas konstatēt pēc iespējas vairāk kvadrātos, kur tās šī atlanta laikā vēl nav konstatētas.

Kā reģistrēt novērojumus?

Vislabāk datus reģistrēt portālā Dabasdati.lv, izmantojot mobilo lietotni, tādējādi iegūsim precīzu punktu ar putna atrašanās vietu. Pēc iespējas ievadi papildus informāciju par skaitu un novērošanas apstākļiem. Pievieno fotogrāfijas vai audio ierakstus, ja iespējams.

Ligzdojošo putnu atlanta nekonstatēto sugu logs.
Šis ir ērtākais veids kā noskaidrot biežākās sugas, kuras kā ligzdotājas aizvien Tavā apkārtnē nav konstatētas.

Noslēgumā atgādinu, ka labs novērojums ir Dabasdatos reģistrēts novērojums! Tā ir dāvana dabai, jo kvalitatīvi aizsargāt mēs varam to, par ko esam informēti.

Vairāk par ligzdojošo putnu atlantu var uzzināt ŠEIT.

Datu ieguvi, kas norisinās projektā “Datu ieguve Putnu direktīvas 12. panta ziņojuma vajadzībām (2023.-2024. gadam) Nr. 6-1/23/148”, atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.

Informāciju sagatavoja:
Andris Dekants, projekta vadītājs
Kitija Balcare, LOB ārējās komunikācijas speciāliste