Saskaitīti vairāk nekā 9800 putnu pie barotavām 251 vietā Latvijā (papildināti dati 10.02.)

Ziņo par putniem dārzā rezultāti 2022

Šogad janvāra beigās aizvadīta Latvijas Ornitoloģijas biedrības ikgadējā akcija “Ziņo par putniem dārzā”. Dati ienākuši no 251 vietas un kopā uzskaitīti vairāk nekā 9800 putni, pārstāvot 69 dažādas putnu sugas.

Visdaudzskaitlīgāk ziņotās sugas aizvien ir lielā zīlīte (1853 putni, 201 vietā), lauku zvirbulis (1325 putni, 104 vietās), zaļžubīte (634 putni 62 vietās), kovārnis (510 putni 18 vietās) un pelēkā vārna (501 putni 81 vietā). Taču pie visbiežāk sastopamajām sugām ir minama arī zilzīlīte, kas konstatēta 155 vietās (kopskaitā 383 putni).

Zilzīlīte. Foto: Tomass Ķerus.

“Lai arī, iespējams, laikapstākļu dēļ šogad vietu skaits ir mazliet mazāks, tomēr putnu vērotājiem ir izdevies novērot par 16 sugām vairāk nekā pērn. Interesanti, ka šogad akcijas laikā ķivuļi tikai novēroti desmit reizes lielākā skaitā nekā pērn, savukārt garastīte un meža zīlīte – trīs reizes vairāk,” akcijas norisi raksturo Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants, piebilstot, ka reģistrētie dati ornitologiem palīdz apzināt, kur un kādas putnu sugas Latvijā sastopamas ziemas mēnešos.

Interesantākās sugas novērojums pieder Latvijas Ornitoloģijas biedrības Cēsu grupas dalībniekam Sandim Laimem, kurš uzturējās Cēsīs pie Lauciņu karjera un saskatīja un ierakstīja arī balsi kalnu ķeģim, Latvijā reti sastopamu un neligzdojošu žubīšu dzimtas dziedātājsputnu sugu.

Akcijas laikā pērn Latvijā 280 putnu barošanās vietās saskaitīti 9838 putni, pārstāvot 53 putnu sugas. Akcijas “Ziņo par putniem dārzā” mērķis ir saskaitīt putnus dārzā vai pie putnu barotavas, ziņojot par tiem dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasadati.lv. Ideja par akciju “Ziņo par putniem dārzā” aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979. gada. Akcija Latvijā norisinās jau sesto gadu, vienlaikus ar šādu pašu aktivitāti kaimiņvalstīs un citviet Eiropā.

Akcija tiek rīkota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

*Informācija precizēta 2022. gada 10. februārī.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante