Putnu dienas noslēgušās ar teju pussimts pasākumiem daudzviet Latvijā

Aicinot vērot pavasara gājputnu migrāciju un sarūpēt putniem būrīšus ligzdošanas sezonai, aprīlī Latvijas Ornitoloģijas biedrības virsvadībā daudzviet Latvijā norisinājās Putnu dienas 2024. Kopumā aizvadīti 47 pasākumi dažādās Latvijas vietās, kur spārnotās aktivitātēs iesaistījās vairāk nekā 2600 pasākumu dalībnieku.

“Ar prieku secinājām, ka putnu vērošana dažādos formātos – pārgājienos, velobraucienos, skatu torņos – un putnu būrīšu darbnīcas aizrauj kā mazus, tā lielus. Ceram, ka dalība Putnu dienās pasākumu apmeklētājiem ir iespēja paraudzīties dabā citām acīm, tādā veidā apzinoties arī savu līdzdatbildību par dabas aizsardzību,” stāsta Putnu dienu 2024 koordinatore Ieva Vavilova

Putnu dienas LU Botāniskajā dārzā. Publicitātes foto.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ne vien vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem. Īpaši šogad tiek gaidīta informāciju par balto stārķu ligzdām un sekmēm tajās, jo šogad arī Latvijā norisinās 8. Starptautiskā balto stārķu ligzdu uzskaite, kura notiek reizi desmit gados. Putnu, kā arī to ligzdu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasdati.lv.

Putnu dienas Svētes palienē ar Imantu Jakovļevu. Publicitātes foto.

Rudenī Eiropas Putnu vērošanas dienas norisināsies pirmajā oktobra nedēļas nogalē, 5. un 6. oktobrī. Tiem, kuri ir iecerējuši pasākumus un ir ieinteresēti sadarboties Eiropas Putnu vērošanas dienu ietvaros, aicinām sazināties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, rakstot uz e-pasta adresi: putnudienas@lob.lv.

Putnu dienas ar LOB Cēsu grupas pārstāvi Andri Kleperu. Publicitātes foto.

Putnu dienu 2024 organizatorisko darbu finansiāli atbalstīja Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Putnu dienas organizēja un atbalstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde, maizes ceptuve “Lāči”, putnu māju ražotne “Simbaro”, veikals putnotājiem Motacilla.lv, Jelgavas reģionālais tūrisma centrs, LU Rododendru un selekcijas izmēģinājumu audzētavu “Babīte”, Lubāna mitrāja informācijas centrs, Lendžu pagasta pārvalde, Ludzas Novadpētniecības muzejs, LU Botāniskais dārzs, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Abavas ielejas attīstības centra biedrība, Dobeles amatu māja, Dobeles novada pašvaldība, Talsu novada pašvaldība, Kuldīgas novada pašvaldība, Ventspils novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldība, Aronas pagasta bibliotēka, atpūtas komplekss “Miķelis”, Brīvdienu māja “Jaunkrastmaļi”, Zinātnes un izglītības inovāciju centrs Dabas māja Liepājā, Cēsu tūrisma un informācijas centrs, Kandavas kultūras nams, Cesvaines tūrisma un informācijas centrs, Cesvaines pils, Ventspils Livonijas ordeņa pils,  Latvijas Sarkanā Krusta – Dienvidlatgales komiteja (Dagdas nodaļa), Solvita Višķere, LOB Rīgas, Jūrmalas, Cēsu, Madonas, Litenes, Rēzeknes, Kandavas, Saldus, Ventspils, Liepājas, Zemgales-Sēlijas vietējās grupas un citi sadarbības partneri.

Titulattēlā: Putnu dienas aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”. Foto: Ieva Segliņa.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības komunikācijas speciāliste