Teju tūkstotī audiopiecminūšu konstatēti 7113 putni

Apkopojot datus 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicināja iedzīvotājus iesaistīties tam paredzēto datu vākšanas procesā, iesūtot ornitologiem pašu veiktus putnu balsu audioierakstus piecu minūšu garumā. Pērn aicinājumam atsaucās 147 putnu vērotāji, kas iesūtīja 976 ierakstus, kur kopā konstat­­ēti 7113 putni. Audiopiecminūtes no dažādām Latvijas vietām tiek gaidītas vēl arī šogad. 

“Lielākā daļa ierakstu projektam bijuši noderīgi, jo tie nākuši no maz apsekotām teritorijām, kur iepriekš nav bijis ziņu par tur ligzdojošajām putnu sugām. Priecājamies, ka liela daļa ierakstu tapuši Latvijas austrumu daļā, tādējādi būtiski papildinot iztrūkstošo informāciju. Vēl aizvien īpaši gaidām ierakstus no Latvijas austrumu daļas, taču redzam, ka informācija trūkst arī ap Kuldīgu, Pilteni, Ugāli, vai Limbažiem. 2024. gads ir pēdējais, kurā vēl iespējams iesūtīt šādus audioierakstus, lai labāk apzinātu Latvijas putnu daudzveidību, līdz ar to aicinām arī šogad iesūtīt putnu balsu audioierakstus,” stāsta Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants, kurš pašreiz apkopo datus 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam (2020-2024). Lielākā daļa ierakstu (46 %) veikti maijā, kad arī dzirdamo sugu daudzveidība ir vislielākā. Aprīlī saņemti 29 %, bet jūnijā 22 % no visiem ierakstiem.

Šogad biežākie konstatētie putni ierakstos bija žubīte (73 % ierakstu), melnais mežastrazds (56 %), čuņčiņš (46 %), sarkanrīklīte (41 %), paceplītis (39 %), lielā zīlīte (37 %), lauku balodis (34 %), melngalvas ķauķis un dziedātājstrazds (33 %), pelēkā vārna un zilzīlīte 32 %, kā arī dzeguze un dzeltenā stērste (31 %).

2023. gada aktīvākie ierakstu veicēji (virs 50 ierakstiem): Baiba Bambe (108 ieraksti, ar kopējo garumu vairāk nekā 9 stundas). Baiba īpaši jāizceļ arī tādēļ, ka viņas ieraksti bija kvalitatīvi, no daudzām iepriekš maz apsekotām teritorijām (kvadrātiem) un dažādos mēnešos. Linda Lietuviete (71 ieraksts ar kopējo garumu gandrīz 7 stundas), Inga Valtere (91 ieraksts ar kopējo garumu nedaudz virs 5 stundām) un Signija Vanaga-Lazdāne (58 ieraksti, ar kopējo garumu ap 5 stundām). Visas četras sabiedriskās zinātnes atbalstītājas un aktīvas ierakstu veicējas saņem karti Motacilla.lv internetveikalā spārnotiem pirkumiem.

Lai iegūtie dati būtu pēc iespējas noderīgi pētniekiem, ierakstus gaidām no maz apsekotajām teritorijām (kvadrātiem), kas ir bez krāsas vai gaiši dzelteni.  Sarkanās teritorijas ir pilnībā apsekotas.  https://dabasdati.lv/lv/putnuatlants/ievadellpa3/

Vērtīgākie ieraksti ir pirmajās četrās stundās pēc saullēkta vai divās stundās pirms saulrieta. Ierakstus vēlams atkārtot ik pēc divām nedēļām, jo dziedošo putnu daudzveidība katru reizi atšķirsies. Otrs veids kā panākt lielāku daudzveidību ir veikt ierakstus dažādās vietās, piemēram, meža malā, pie ūdens, ciemā, lauka malā, pie viensētas, dziļi mežā, jo katrā šajā vietā ligzdos citas putnu sugas.

Kā vienmēr jāpārliecinās, vai atzīmēta precīza ieraksta vieta, ieraksta sākuma laiks un datums. Precīzu ieraksta vietu var atzīmēt kā adresi vai, kā koordinātas. Savas atrašanās koordinātas var iegūt, piemēram, no Balticmaps.eu vai Google Maps.

Lai iegūtu augstas kvalitātes datus iesakām sekot šiem soļiem:

  1. Pārliecinies, ka par teritoriju (kvadrātu), kur vēlies veikt ierakstu, trūkst datu (tas ir bez krāsas vai gaiši dzeltens). https://dabasdati.lv/lv/putnuatlants/ievadellpa3/

2. Pārbaudi, vai apkārt nav skaļu, traucējošu trokšņu, un vai apkārtnē dzied putni.

3. Veic 5 minūšu garu audioierakstu.

4. Iegūto audioierakstu, kopā ar precīzu tā ieraksta vietu un laiku sūti uzreiz uz atlants@lob.lv.

5. Ja putnu aktivitāte ir augsta, ieteicams teritorijā veikt papildu ierakstus citās vietās un biotopos (vismaz 500 m attālumā).

6. Ierakstus ieteicams atkārtot vismaz vienu reizi mēnesī (aprīlī, maijā un jūnijā).

Audiopiecminūšu ierakstu apstrāde norisinās projektā “Datu ieguve Putnu direktīvas 12. panta ziņojuma vajadzībām (2023.-2024. gadam) Nr. 6-1/23/148”. 

Putnu balsu analīze ar mērķi apkopot datus 3. Latvijas ligzdojošo putnu atlantam ir iespējama pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstam.

Informāciju sagatavoja:

Andris Dekants, projekta vadītājs
Kitija Balcare, LOB ārējās komunikācijas speciāliste