Žurnāla “Putni dabā” 2023. gada otrais numurs ir ceļā pie LOB biedriem

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) tikko izdevusi žurnāla “Putni dabā” 2023. gada otro numuru ar dižknābi uz vāka. Par ko lasīsim jaunajā numurā?

LOB goda biedrs Aivars Petriņš. 2023. gadā par LOB goda biedru tika ievēlēts putnu pētnieks un fotogrāfs Aivars Petriņš. Šajā žurnāla numurā publicējam interviju, turklāt Aivars arī dalās savā pieredzē medņu izpētē un aizsardzībā, un viņa ziņā ir arī šī numura vāks ar dižknābi. Intervijā – stāsti par ornitologa darbu un putnu fotografēšanu. Kā putnu fotogrāfs būvē slēpņus, un ko darīt, ja nepieciešams slēpnis kokā? Kā pēta plēsīgos putnus? Ko var panākt, veidojot mikroliegumus un būvējot mākslīgās ligzdas?

Mednim pa pēdām. Aivars Petriņš rakstā par medni stāsta, kā pašlaik notiek sugas aizsardzība Latvijā, un ko varam darīt, lai saglabātu šos retos meža putnus, kas sastopami nebūt ne visur Latvijas teritorijā.

Ģeolokatori mājas strazdiem. 2020. gadā Latvijā tika sākts mājas strazdu pētījums, izmantojot īpašas izsekošanas ierīces – ģeolokatorus. Kā notiek šis pētījums, un ko jau izdevies atklāt? Par to – Viestura Vīganta rakstā.

Šajā numurā atradīsiet arī fotostāstu par ķikutu riestu, pārskatus par migrējošo putnu monitoringa programmu Papē un paugurknābja gulbja t. s. poļu morfas sastopamību Latvijā, rakstu par dziedātājstrazda ligzdošanas ieradumiem, kā arī Torņu cīņu piedzīvojumu stāstus.

Paldies visiem atbalstītājiem! Žurnāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda, SIA “Jāņa sēta”, Arctic Paper un privāto ziedotāju atbalstu. 

Ja vēlaties savā īpašumā iegūt žurnālu “papīrā”, aicinām kļūt par LOB biedru un saņemt to regulāri vai arī iegādāties Motacilla.lv.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Gulbe, žurnāla “Putni dabā” redaktore