Gada putna konkursam iesniegts 571 lakstīgalas zīmējums, godalgoto vidū – 18 darbi

Latvijas Ornitoloģijas biedrība Gada putna 2023 zīmējumu konkursā “Lakstīgalas dziesma Ukrainai” šogad saņēmusi 571 zīmējumu dažādās tehnikās no dažādiem Latvijas reģioniem. Žūrijas balsojumā izvēlēti 18 izteiksmīgākie lakstīgalas portretējumi, suminot to autorus četrās vecuma grupās. 

Pirmskolas bērnu kategorijā (vecumā līdz sešiem gadiem) piedalījās 97 dalībnieki. Šajā kategorijā žūrijas balsojumā pirmā vieta ir piešķirta Rūtai Junkerei (6 gadi), otrā vieta – Kristiānai Ločmelei (5), savukārt trešo vietu žūrijas vērtējumā par lakstīgalas portretējumu ieguvuši pieci jaunie mākslinieki: Laura Kidika (4) no PPII “Tince”, Andrejs Lazdiņš (5), Davids Vitkovskis (5), Evo Virskuls (6) un Kristaps Jānis Garbars (6). 

1. vieta. Rūta Junkere
2. vieta. Kristiāna Ločmele
3. vieta. Laura Kidika
3. vieta. Davids Vitkovskis
3. vieta. Andrejs Lazdiņš
3. vieta. Evo Virskuls

Sākumskolas bērnu kategorijā (vecumā no 7 līdz 12 gadiem), kurā savus darbus konkursam iesniedza 376 dalībnieki, žūrijas balsojumā par izteiksmīgākajiem darbiem tika atzīti šie: pirmā vieta – Justīnei Kārkliņai (12 gadi) no Jelgavas Mākslas skolas, otrā vieta – Aleksim Jēkabsonam (12) no Jaunsilavas pamatskolas un Valērijai Jeremējevai (12) no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas, trešā vieta – Rūtai Dzilnai (12) no Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas. 

1. vieta. Justīne Kārkliņa
2. vieta. Aleksis Jēkabsons
2. vieta. Valērija Jeremējeva
3. vieta. Rūta Dzilna

Jauniešu kategorijā (vecumā no 13 līdz 17 gadiem) piedalījās 88 dalībnieki. Žūrijas balsojumā pirmo vietu ieguva Artūrs Šamota (15), otro vietu – Samanta Keita Barkāne (14) no Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas skolas, trešo vietu – Meldra Cielava (14) no Baldones Mākslas skolas un Sanija Grebūne (17).  

1. vieta. Artūrs Šamota
2. vieta. Samanta Keita Barkāne
3. vieta. Meldra Cielava
3. vieta. Sanija Grebūne

Savukārt pieaugušo kategorijā (vecumā no 18 gadiem), žūrijai izvērtējot deviņus iesniegtos darbus, pirmā vieta piešķirta Dairai Janušai, otrā vieta – Alisei Aglinskai, bet trešā vieta – Antai Saleniecei. 

1. vieta. Daira Januša
2. vieta. Alise Aglinska
3. vieta. Anta Saleniece

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2023. gada putnu izvēlējusies dziedātājputnu – lakstīgalu (Luscinia luscinia). Tas ir blāvi pelēkbrūns dziedātājputns, kurš ligzdo biezā, mitrā, ēnainā lapkoku mežā, bieži lazdu audzēs, krūmos un ūdens piekrastes krūmājā, arī biezos dārzos un parkos. Lakstīgalas balsi var klausīties maijā un jūnijā, bet, iesākoties mazuļu barošanas laikam, lakstīgalas dziesmas apklust. Ikviens ir aicināts ziņot par lakstīgalas novērojumiem portālā Dabasdati.lv, jo tie būs vērtīgi dati jaunajam Latvijas ligzdojošo putnu atlantam. Gada putna akciju Latvijas Ornitoloģijas biedrība rīko jau 28. reizi. 

Gada putna zīmējumu konkursā “Lakstīgalas dziesma Ukrainai” bija jāiesniedz jebkādā tehnikā veikts zīmējums, kurā attēlots 2023. gada putns ‒ lakstīgala. Visi laureātu darbi ir apskatāmi vietnē www.lob.lv.

Gada putna zīmējumu konkursu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības ārējās komunikācijas vadītāja