Putnu dienās norisinājušies vairāk nekā pussimts tematisku pasākumu

Ar vairāk nekā 50 pasākumiem, kas sapulcināja pāri par 2400 dalībnieku, aizvadīta ikgadējā gājputnu sagaidīšana jeb Putnu dienas 2023. Aprīļa garumā pasākumus daudzviet Latvijā rīkoja Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar partneriem, ļaujot dažāda vecuma un dažādas pieredzes putnu vērotājiem iepazīt putnu burvību un apgūt praktiskas prasmes putnu dzīves apstākļu uzlabošanai. 

“Mums ir prieks par šī gada lielo interesi visā Latvijā! Redzam, ka Putnu dienu dalībnieki ne tikai iepazīst putnus, to priekus un bēdas, bet arī sastop domubiedrus. Kopīgas intereses ir iemesls tālākai draudzībai un iešanai dabā arī ārpus Putnu dienu pasākumiem. Viens no Latvijas Ornitoloģijas biedrības mērķiem ir izglītot sabiedrību. Tam ir dziļāka doma – iepazīt, lai iemīlētu, iemīlēt, lai aizsargātu,” teic Putnu dienu 2023 komandas pārstāve Līga Aukšmuksta no Abavas senlejas.

Putnu dienas 2023 Līgatnes dabas parkā. Publicitātes foto.

Putnu dienu izskaņā Kandavā pulcējās Putnu dienu pasākumu vadītāji no dažādām Latvijas malām, daloties pieredzē pasākumu rīkošanā un kopīgi dodoties putnu vērošanas pārgājienā Čužu purvā ar putnu pazinēju un gidu Andri Kleperu. 

Ikgadējās Eiropas putnu vērošanas dienas rudenī jeb “EuroBirdWatch 2023” norisināsies šī gada oktobra pirmajā nedēļas nogalē. 

Putnu dienas 2023 Liepājas dabas parkā. Publicitātes foto

Latvijas Ornitoloģijas biedrība mudina ne vien vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem, tā sniedzot ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē – palīdzot ievākt datus tālākiem ornitoloģiskiem pētījumiem. Visus putnu sugu novērojumus ikviens ir aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasdati.lv.

Putnu dienas 2023 Z/S Drubazas. Foto: Līga Aukšmuksta.

Putnu dienu 2023 organizatorisko darbu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds un Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Putnu dienas organizē un atbalsta Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde, Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, SIA “Rīgas meži”, putnu māju darbnīca “Simbaro”, veikals putnotājiem Motacilla.lv, Jelgavas reģionālais tūrisma centrs, atpūtas vieta “Remesi” Babītes ezera krastā, Lubāna mitrāja informācijas centrs, Lendžu pagasta pārvalde, Ludzas Novadpētniecības muzejs, LU Botāniskais dārzs, LU Rododendru selekcijas un izmēģinājumu audzētava “Babīte”, Vaives pagasta pārvalde, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Abavas ielejas attīstības centra biedrība, Dobeles amatu māja, biedrība “Auru mantojums”, Dobeles novada pašvaldība, z/s Drubazas, Talsu novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldība, atpūtas komplekss “Miķelis”, Siguldas Katoļu draudze, galdniecība SIA “UZKURI”, Zinātnes un izglītības inovāciju centrs Dabas māja Liepājā, Carnikavas Novadpētniecības centrs, maizes ceptuve “Lāči”, LOB Rīgas, Jūrmalas, Cēsu, Madonas, Litenes, Rēzeknes, Kandavas, Saldus, Ventspils, Zemgales-Sēlijas vietējās grupas un citi sadarbības partneri.

Titulattēls:
Putnu dienas 2023 Rudbāržos, foto: Inga Ozola

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB ārējās komunikācijas vadītāja