Mazajiem putnu vērotājiem pieejamas darba lapas par 2023. gada putnu lakstīgalu

Lai iepazīstinātu ar 2023. gada putnu – lakstīgalu – mazākos putnu pētniekus, Latvijas Ornitoloģijas biedrība ir sagatavojusi izglītojošas darba lapas bērniem.

Darba lapas ir veidotas kā izklaidējoši izglītojošs materiāls par lakstīgalu, ļaujot izzināt tās dziesmu un tās atspoguļojumu latviešu folklorā, noskaidrot lakstīgalas sugas raksturojumu un dzīvesveidu un pārbaudot savas jauniegūtās zināšanas krustvārdu mīklā, izpētīt lakstīgalas migrācijas ceļus kartē un noskaidrot kalendārā lakstīgalas novērošanas iespējas Latvijā, kā arī iepazīt lakstīgalas kaimiņsugas, nosakot tām piemērotākas dzīvotnes. Darba lapas (.PDF) pieejamas lejuplādei ŠEIT.

Jau ziņots, ka Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2023. gada putnu izziņojusi dziedātājputnu – lakstīgalu (Luscinia luscinia), kas ir piecpadsmit līdz septiņpadsmit centimetrus garš, blāvi pelēkbrūns dziedātājputns, kurš ligzdo biezā, mitrā, ēnainā lapkoku mežā, bieži lazdu audzēs, krūmos un ūdens piekrastes krūmājā, arī biezos dārzos un parkos. Lakstīgalas balsi var klausīties maijā un jūnijā, lielākoties naktīs, lai arī pastāv iespēja lakstīgalu dzirdēt arī dienas laikā. Lakstīgala barojas ar bezmugurkaulniekiem pārsvarā uz zemes, tāpēc tai ir būtiska trūdvielām bagāta augsne, ko sedz trūdošās lapas. Ligzdo visbiežāk vienā un tajā pašā apkaimē parasti uz zemes labi noēnotā vietā bļodveida formas ligzdā. Iesākoties mazuļu barošanas laikam, lakstīgalas dziesmas apklust. Lakstīgalas balss ŠEIT.

Lai palīdzētu apzināt lakstīgalas izplatību Latvijā, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina maijā un jūnijā veikt putnu balsu audiopiecminūšu ierakstus un, norādot konkrētu to veikšanas laiku un vietu, iesūtīt uz e-pastu atlants@lob.lv. Tāpat Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ikvienu ziņot par lakstīgalu novērojumiem portālā vai mobilajā lietotnē Dabasdati.lv, jo tie būs vērtīgi dati jaunajam Latvijas ligzdojošo putnu atlantam.

Savukārt līdz 31. maijam ikviens interesents neatkarīgi no vecuma vai mākslinieka prasmēm ir aicināts piedalīties Latvijas Ornitoloģijas biedrības 2023. gada putna zīmējumu konkursu “Lakstīgalas dziesma Ukrainai”. Darbus līdz 31. maijam var iesniegt elektroniski LOB Failiem.lv profilā failiem.lv/LOB.lv un izmantojot pogu “Sūtīt failus” vai šo tiešo saiti: https://failiem.lv/LOB.lv?upload. Iesniedzot zīmējumu, obligāti jānorāda autora vārds, uzvārds, vecums un kontaktinformācija.

Izglītojošais materiāls bērniem izstrādāts pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālam atbalstam projektā “Atklāj putnu burvību 2023”. 

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB ārējās komunikācijas vadītāja