Žurnāla “Putni dabā” 2023. gada pirmais numurs jau nonācis pie LOB biedriem

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) martā izdeva žurnāla “Putni dabā” 2023. gada pirmo numuru ar gada putnu – lakstīgalu – uz vāka. Vāka foto autors ir Igors Deņisovs, lakstīgala fotografēta Rīgā – Meža kapos.

Par ko lasīsim jaunajā, biezajā žurnāla numurā?

Ligzdojošo putnu atlanta jaunā sezona ir klāt! 2023. gads trešajam Latvijas ligzdojošo putnu atlantam ir ceturtais, priekšpēdējais gads. Tāpēc jāliek kopā spēkus, lai aizpildītu atlanta “baltos” kvadrātus! Kā vislabāk apsekot Latviju un no kurām vietām un par kurām sugām ziņas atlantam visvairāk nepieciešamas? Kādas būs jaunās atlanta sacensības? Par to visu Andra Dekanta rakstā.

Interesantākie novērojumi 2022. gadā – gredzenpīle un… Māra Jaunzemja sastādīts kopsavilkums par pagājušogad Latvijā novērotajiem retajiem putniem, un sīkāk par vēl divām sugām, kuras 2022. gadā papildināja Latvijas putnu sarakstu, – gredzenpīli un svītraino ērgli. 

Kā aizsargāt jūras piekrastē ligzdojošos putnus? 2022. gads bija pirmais, kad Latvijas piekrastē putnu ligzdošanas laikā cilvēku apmeklējumiem trīs vietās tika slēgta  pludmale, lai nodrošinātu netraucētu ligzdošanu piekrastes putniem, to skaitā smilšu un upes tārtiņam un mazajam zīriņam. Sīkāk par šo Dabas aizsardzības pārvaldes projektu – Sintijas Martinsones rakstā.

Šajā numurā atradīsiet arī rakstus par parasto putnu, plēsīgo putnu un naktsputnu monitoringa programmu rezultātiem, gada putnu – lakstīgalu (iekļauti arī lakstīgalas balss ieraksti), kukaiņu piekūnu invāziju Latvijā 2022. gadā, vēsturiskām kļūdām literatūrā par Latvijas putnu faunu, un – piedzīvojumiem Torņu cīņās.

Paldies visiem atbalstītājiem! Žurnāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda, SIA “Jāņa sēta” Arctic Paper un privāto ziedotāju atbalstu. 

Ja vēlaties savā īpašumā iegūt žurnālu “papīrā”, aicinām kļūt par LOB biedru un saņemt to regulāri vai arī iegādāties Motacilla.lv.