LOB biedrs Justs Krapāns: Putnu vērošana kā detektīva darbs dabā

Videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīt tuvplānā Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedru Justu Krapānu, augu terāriju zīmola “Dzīvotne” saimnieku.

Ģimenes dzīvesvietā ierasti uz virtuves loga palodzes līdzās putnu barotavai ir stāvējis putnu noteicējs, palīdzot izzinot, kas ir barotavas viesi.Vēlāk jau pārvācoties uz dzīvi laukos pašam ar savu ģimeni, noteicējs no vecāku mājām Justam ceļojis līdzi, sagādāts arī binoklis, lai apgūtu sugas un lai dotos tās meklēt dabā.

“Putnu meklēšana dabā ir ļoti interesants detektīva darbs,” teic Justs, piebilstot, ka apgūtās zināšanas par putnu sugām ļauj jau mazliet paredzēt, ko un kur varētu sastapt, bet neizpaliek arī pārsteigumi. Garos pārgājienus reizēm izkonkurē ierašanās kartē atrodamajā zaļākajā punktā un konkrētās vietas izpēte. Gandarījums, ko sniedz putnu vērošana, un ziņkārība, izzinot putnu uzvedību, ir mudinājusi Justu pievienoties 2020. gadā vairāk nekā 800 LOB biedru pulkam. Justs mudina ne tikai vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem, veicinot sabiedrisko zinātni un audzējot zināšanu kopumu ne tikai savā piezīmju blociņā, bet jau visai sabiedrībai.

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante