Žurnāla “Putni dabā” 2022. gada numurs ir ceļā pie LOB biedriem

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir izdevusi šīgada žurnāla “Putni dabā” numuru ar 2022. gada putnu – svīri – uz vāka. Vāka foto autors ir Edgars Smislovs.

Šī gada vienīgais žurnāla numurs ir izdevies biezs, un ceram, ka lasītājiem tas patiks.

Ziemojošo putnu atlanta sezona ir klāt! Lasiet Andra Dekanta un Aigara Kalvāna padomus, kā vākt datus ziemojošo putnu atlantam! Rakstam pievienots 48 visbiežāk sastopamo ziemojošo putnu saraksts un 12 sugu kartes.

Aicinām arī piedalīties ikgadējā ziemojošo putnu uzskaitē (centrālie datumi – 14. un 15. janvāris) un pieteikties brīvajiem ziemojošo ūdensstrazdu monitoringa maršrutiem!

Žurnāla vidus atvērumā atradīsiet plakātu ar ziemojošo sugu zīmējumiem līdz ar aicinājumu piedalīties akcijā “Ziņo par putniem dārzā” 2023. gada 27.–29. janvārī.

Jaunas putnu sugas Latvijā! Šajā numurā publicējam Latvijas putnu nosaukumu sarakstu, kas vienlaikus ir arī visu Latvijā līdz šim konstatēto putnu sugu saraksts.

Pēdējos trijos gados Latvijas putnu sarakstu papildinājuši astoņi jauni ieraksti. Šajā numurā sīkāk par divām putnu sugām, kuras tika noteiktas Dabasdatos iesūtītajos putnu fotoattēlos. Ziņojumus iesūtīja Baiba Barkāne un Alberts Kūms, bet garknābja šņibīti un Amerikas melno pīli pēc attēliem noteica Edgars Smislovs.

Cik daudz zinām par pļavu liju? Andreja Jesko rakstā gan apkopota informācija par šo sugu, gan aprakstīti dramatiski notikumi Nagļos.

Šajā numurā ietverti arī raksti par parasto putnu, plēsīgo putnu un naktsputnu monitoringa programmu rezultātiem, neparasto gada putnu – svīri, lauku piekūna ligzdošanu baltā stārķa ligzdā un piedzīvojumiem Kanāriju salās.

Paldies visiem atbalstītājiem! Žurnāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda, SIA “Jāņa sēta” Arctic Paper un privāto ziedotāju atbalstu.

Ja vēlaties savā īpašumā iegūt žurnālu drukātā formātā, aicinām kļūt par LOB biedru un saņemt to regulāri, uzdāvināt dalību programmā “Atver durvis uz putnu pasauli! Iepazīšanās gads Latvijas Ornitoloģijas biedrībā” (https://www.lob.lv/iepazisti-lob/) vai arī žurnālu iegādāties Motacilla.lv.

Žurnāla raksti elektroniskā formātā būs pieejami https://putnidaba.lob.lv/.