LOB biedre Zane Dāvidsone: Putnu vērošana ir nepārtraukts atklāšanas process

Videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīt tuvplānā Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedri Zani Dāvidsoni, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu reimatoloģijas virsārsti. Zane ir Latvijas Ornitoloģijas biedrības biedre kopš 2021. gada vasaras, kad pretī slimnīcas logiem kokā ievērojusi putnu ligzdu, kurā bija iemājojuši vistu vanagi.

Zane atceras, ka viņas vectēvs savulaik ir pazinis teju katru putnu savā dārzā, bet tētim patikušas visas dzīvās radības. Tas iedvesmojis arī Zani būt vērīgai, esot dabā: “Tētim bija princips, ja viņš mežā sadzirdēja kaļam dzeni, tad tētis vienmēr gribēja noskaidrot, kur dzenis atrodas.” Tagad šāds ieradums izveidojies arī Zanei: “Tā arī es iemācījos skatīties un vērot.” Savukārt LOB ikgadējo putnu kursu apmeklējums ornitologa Andra Dekanta vadībā ļāvis ne vien iepazīt putnu daudzveidību, bet arī izprast to, cik lielā mērā putni atspoguļo daudzus citus procesus dabā un cilvēka lomu tajos. “Putnu vērošana ir nepārtraukts atklāšanas process, vienlaikus arī veids, kā dabūt sevi biežāk ārā dabā,” tā saka Zane, pamatojot aizraušanos ar putnošanu un arī to fotografēšanu. Tiesa, ir jāsamierinās, ka kādreiz var nākties arī pasalt un ka mēdz būt arī “tukšās” dienas.

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante