Turpinās mākslīgo ligzdvietu uzstādīšana kritiski apdraudētajam ūpim

Lai veicinātu Latvijā kritiski apdraudētās sugas – ūpja (Bubo bubo) – populācijas saglabāšanos un atjaunošanos, Latvijas Ornitoloģijas biedrība turpina uzstādīt mežos mākslīgās ligzdvietas ūpjiem. Pašreiz mežos ūpim jau pieejamas vairāk nekā 300 platformas, no kurām 280 uzstādītas LOB īstenotās iniciatīvās pēdējos divos gados.  

“Pašreizējā ūpju populācija Latvijā vērtējama vien piecu līdz septiņdesmit putnu pāru apmērā, kas ir izteikti kritisks skaits. Lai nodrošinātu sugas ilgmūžību, saskaņā ar sugas aizsardzības plānu ir nepieciešams vismaz tūkstotis indivīdu. Ūpis, kas ir viena no lielākajām pūcēm pasaulē, Latvijā ligzdo uz zemes, kas nav droši. Turklāt, ja ūpis sajūt plēsēja vai cilvēka apdraudējumu, tas var pamest savu perējumu,” mākslīgo ligzdvietu uzstādīšanas nepieciešamību skaidro ornitologs Pēteris Daknis, kurš izstrādājis platformas tehnisko risinājumu un kura uzraudzībā noris to uzstādīšana. 

2020. gadā valsts mērogā apstiprinātais Sugas aizsardzības plāns putnu sugu grupai “Pūces” paredz desmit gadu laikā – līdz 2029. gadam  – uzstādīt 2961 mākslīgās ligzdošanas vietas – platformas. 

“Pateicoties četriem Latvijas vides aizsardzības fonda finansētiem projektiem 2021. un 2022. gadā Latvijas Ornitoloģijas biedrības uzstādījusi 280 mākslīgās ligzdas. Līdz ar to kopā ar citām iniciatīvām ūpim Latvijā pašreiz pieejamas vairāk nekā 300 mākslīgās ligzdvietas –  tā ir aptuveni desmitā daļa no plānā iecerētā. Pašreiz ūpju ligzdas uzstādītas valsts mežos – Dabas aizsardzības pārvaldes apsaimniekotajos īpašumos, pašvaldības mežos – SIA “Rīgas meži” pārziņā esošajās teritorijās, kā arī privātajos mežos – “Ingka Investments Latvia” īpašumos,” norāda Latvijas Ornitoloģijas biedrības projektu vadītājs Agnis Bušs

2021. gadā noslēdzās projektu “Mākslīgo ligzdošanas vietu izvietošana ūpim (Bubo bubo) DAP zemēs” un “Mākslīgo ligzdošanas vietu izvietošana ūpim (Bubo bubo) SIA “IRI Asset Management” un DAP zemēs” īstenošana, uzstādot 130 ligzdas. 2022. gada oktobrī noslēdzās projektu “Mākslīgo ligzdošanas vietu izvietošana ūpim (Bubo bubo) DAP zemēs II kārtā” un “Mākslīgo ligzdošanas vietu izvietošana ūpim (Bubo bubo) SIA “Rīgas meži” un DAP zemēs” īstenošana, uzstādot 150 ligzdas.

Lai turpinātu iesākto darbu, 2022. gada novembrī ir uzsākta ūpju ligzdu projektu III kārta ar LVAF projektu “Mākslīgo ligzdošanas vietu izvietošana ūpim (Bubo bubo) LVM un DAP zemēs”, kurā 2023. gadā paredzēts uzstādīt vēl 120 ligzdas ūpim. Papildus šajā projektā iecerēts aprīkot ar GPS raidītājiem apmēram piecus ūpjus, lai noskaidrotu to pārvietošanās paradumus. Turpinot ligzdošanas apstākļu uzlabošanas darbus pūcēm, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina atsaukties privāto mežu īpašniekus, kuri piekristu savā īpašumā izvietot ligzdošanas vietas pūcēm, tostarp ūpim. 

“Jāteic, ka būtisks atbalsts ūpju ligzdošanas apstākļu uzlabošanai ir arī privātie ziedotāji, kuru atsaucība palīdzēt līdzfinansēt pirmos projektus. Arī turpmāk ziedotāju atbalsts būs nozīmīgs, jo pēc ligzdu uzstādīšanas būs nepieciešama arī to apsekošana apdzīvotības izpētei. Nozīmīgs atbalsts materiālu ziņā bija ziedotas metāla mucas, kuras ieguva otro dzīvi ligzdu sagatavju izveidē,” uzsver Agnis Bušs. “Pateicamies brīvprātīgajiem palīgiem ūpju ligzdu apsekošanas un izgatavošanas darbos, īpaši LOB vietējo grupu saieta dalībniekiem, ar kuriem kopā “no nulles” tika izgatavotas 20 ūpju ligzdas. Paldies jāsaka ikvienam, kurš rada iespēju līdzdarboties! Taču īpaši pateicamies Dabas aizsardzības pārvaldei par sadarbību, izpratni un aktīvu rīcību, lai apstiprinātais sugu aizsardzības plāns pūcēm tiktu arī reāli īstenots dzīvē!” 

Latvijas Ornitoloģijas biedrība pateicas par materiālu atbalstu Latvijas vides aizsardzības fondam, bioloģiskās pārtikas ražotājam “Rūdolfs”, Nākotnes parkam un vairāk nekā 120 privātajiem ziedotājiem, kā arī par sadarbību, tostarp saskaņojumā izvietot savā īpašumā mākslīgās ligzdošanas vietas, Dabas aizsardzības pārvaldei, SIA “INGKA Investments Latvia”, SIA “Rīgas meži”, AS “Latvijas valsts meži” un privātajiem mežu īpašniekiem.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante