LOB biedre Daira Januša: Putnu zīmēšana palīdz satuvināties ar dabu

Videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīt tuvplānā Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedri Dairu Janušu – mākslinieci, kura aizraujas ne tikai ar putnu vērošanu, bet arī ar to gleznošanu akvareļu tehnikā.

Māksliniece, pēc profesijas ekonomiste, Daira Januša ir LOB biedre kopš 2021. gada, kad, neskatoties uz pašreizējo mājvietu ārvalstīs, pēc dalības zīmējumu konkursā “Gada putns” izlēmusi pievienoties Latvijas Ornitoloģijas biedrības biedru pulkam un atbalstīt organizācijas darbību Latvijā. Taču stundām vērot putnus un to raksturus viņa mēdz jau kopš bērnības. Pašreiz viņa dzīvo ārpus Latvijas, vēro putnus savu māju apkaimē un pārgājienos dabā, kā arī putnu vērošanu papildina ar to zīmēšanu, kas pārtop par mirkli radošas meditācijas ikdienas ritmos. Pēdējā laikā jauna Dairas aizraušanās ir putnu balsu atpazīšana.

Rubrikā #SpārnotsPadoms Daira iesaka putnus ne tikai novērot, bet arī pamēģināt tos uzzīmēt, jo tas palīdzot satuvināties ar dabu, vienlaikus radot izpratni par šo dabas “līdzbiedru” līdzāsbūšanu. Daira ir aktīva Latvijas Ornitoloģijas biedrības zīmējumu konkursa “Gada putns” dalībniece: 2020. gadā viņa ieguva 3. vietu par savu zivju dzenīša zīmējumu, savukārt šogad – 2. vietu par svīres lidojumu virs pilsētas.

Ar Dairas darbiem iespējams iepazīties https://artbydaira.com/, kā arī sekot radošajai darbībai šeit:

https://www.facebook.com/ArtbyDaira

https://www.instagram.com/daira.janusa/

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante

Foto:
Anna Larkina