LOB biedrs Ēriks Dreibants: Putnu vērošana dod iespēju piedzīvot gadalaiku maiņu dabā

Videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīt tuvplānā Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedru Ēriku Dreibantu.

Ēriks Dreibants, kurš kopš 1989. gada ir LOB biedrs, ikdienā ir pavārs un saimnieks Pavāru mājai Līgatnē. Ar putnu vērošanu aizrāvies jau no agras jaunības, pievienojoties ornitoloģijas pulciņam. Tas ļāvis ne vien redzēt putnus tuvplānā, bet arī rāpties kokos, doties pārgājienos ar nakšņošanu brezenta teltīs un vatētu segu guļammaisos un piedzīvot citas aizraujošas lietas dabā.  

“Nekad nebiju domājis, ka būšu pavārs. Biju pārliecināts, ka mana nodarbošanās būs saistīta ar bioloģiju, tomēr tā nenotika. Pēc armijas deviņdesmitajos gados sāku piestrādāt virtuvē, sākumā par kartupeļu mizotāju, un tā tas turpināja attīstīties. Vienā mirklī sapratu, ka kulinārija ir ļoti saistīta ar bioloģiju. Kad atklāju šo saikni, sāku pavisam citādi skatīties uz pavārmākslu, izzinot caur to gan bioloģiju, gan ģeogrāfiju. Vienlaikus līdzās vienmēr ir bijusi arī putnu vērošana. No rīta devos vērot putnus, bet pēc tam jau uz darbu,” stāsta Ēriks, piebilstot, ka līdz ar Pavāru mājas Līgatnē radīšanu, tagad var klausīties putnus arī būdams darbā. 

Putnu vērošana Ērikam ir neatņemama laika pavadīšana ne tikai atpūšoties mājās, sēžot klubkrēslā ar skatu uz putnu barotavu, bet arī ceļojumu laikā ārpus Latvijas. “Putnu vērošana ir labs veids, kā dzīvot līdzi gadalaikiem un sezonālām pārmaiņām dabā,” spriež Ēriks. “Tā ir nodarbe bez ierobežojumiem, ko var jebkurš darīt jebkurā diennakts laikā un vietā. Pat esot mājās, raugoties caur logu, ja tur ir barotava. Putnu vērošana nes tikai pozitīvas emocijas.” 

Rubrikā #SpārnotsPadoms, Ēriks iesaka aizraušanos ar putnu vērošanu pārņemt no kāda, kas ar to jau ikdienā nodarbojas un var palīdzēt pamanīt, ka putni ir visur, pat Vecrīgās ielās. Pavārs dalās arī praktiskos padomos, kā papildināt putnu vērošanas pārgājienus ar dabas velšu baudīšanu brīvdabā, piemēram, ar upesmētru tējas gatavošanu. 

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu ŠEIT.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante