Startē priekšvēlēšanu Zaļais barometrs

Piecas Latvijas vides un dabas organizācijas pirms 14. Saeimas vēlēšanām sāk priekšvēlēšanu “Zaļo barometru”, kura mērķis ir pievērst politiķu uzmanību vides politikas jautājumiem, izvērtēt partiju piedāvājumus un mērķus vides un dabas jomā, kā arī veidot diskusijas ar partijām par to nākotnes redzējumu vides politikā. Līdz pat vēlēšanām Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, biedrība “Zaļā brīvība” un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija tiksies ar partijām un analizēs to programmas, bet pirms vēlēšanām iepazīstinās vēlētājus ar partiju novērtējumu – to varēs uzzināt mājaslapā www.zalais-barometrs.lv.

“Vides un dabas jautājumi šobrīd partiju programmās un sabiedrības dienaskārtībā nav prioritāte, jo priekšplānā, protams, ir drošības un enerģētikas aspekti, taču vēlamies atgādināt, ka tieši ilgtspējīgas attīstības principu ievērošana var paātrināt ceļu uz enerģētisko neatkarību, nodrošināt pārtikas pieejamību un kopumā palielināt sabiedrības noturību krīzēs. Tāpat jāatceras, ka nedz klimata, nedz dabas daudzveidības krīzes nav atceltas un tām tāpat jābūt mūsu uzmanības lokā,” norāda iniciatīvas “Zaļais barometrs” koordinatore Baiba Vitajevska-Baltvilka.

Visa jūnija garumā “Zaļais barometrs” aicinās tikties visas Saeimā pārstāvētās partijas, lai pārrunātu izaicinājumus un partiju rīcībpolitiku vides jomā pēdējo gadu laikā, kā partiju tālākos mērķus klimata politikas, enerģētikas, aprites ekonomikas, bioloģiskās daudzveidības un dabas resursu ilgtspējīgas pārvaldības jautājumos. Tāpat tiks pārbaudītas politiķu zināšanas par dažādiem vides un dabas jautājumiem ekspresintervijās Zaļie testi.

“Zaļā barometra” organizāciju pārstāvji, apvienojot savas kompetences, vērtēs, cik lielā mērā partiju programmas atbilst vides un dabas ilgtspējīgas attīstības principiem, lai sniegtu vēlētājiem iespēju, izvēloties partiju, ņemt vērā arī tās “zaļumu”. Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, augustā un septembrī pusē tiks organizēti arī Zaļie grili – paneļdiskusijas ar politiskajām partijām par to nākotnes redzējumu vides politikā.

““Zaļā barometra” īstenotāji cer uz partiju atsaucību un konstruktīvām diskusijām, tāpat mēs ceram uz to, ka vides un dabas jautājumi tiks ņemti vērā, plānojot mūsu valsts attīstības virzību nākamajos četros gados,” saka Latvijas Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Andrejs Briedis.

Vairāk informācijas:
Baiba Vitajevska-Baltvilka, Iniciatīvas “Zaļais barometrs” koordinatore, Baiba.baltvilka@ldf.lv, 23669810

Projektu “Zaļais barometrs” īsteno Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Dabas fonds, Zaļā brīvība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un Pasaules Dabas Fonds. Projektu ”Zaļais barometrs” finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.