Pieminot Rasmu Aupmani (1942-2022)

2022. gada 30. maijā pienākusi sēru vēsts par Rasmas Aupmanes aiziešanu, divas nedēļas pēc 80. jubilejas sasniegšanas.

Visu savu mūžu – no 1965. līdz 2022. gadam – viņa strādāja Bioloģijas institūtā, no sākuma vairākus gadus Dzīvnieku citoloģijas laboratorijā, bet sākot ar 1971. gadu – par laborantu Ornitoloģijas laboratorijā. Pirmajos 25 gados aktīvi iesaistījusies putnu orientācijas pētījumos Raudā, veicot eksperimentus un apstrādājot iegūtos datus ar perforācijas kartēm uz skaitļošanas mašīnām, izejot attiecīgo apmācību Elektronikas un skaitļošanas tehnikas institūtā.

Vēlākajos gados Rasma palīdzēja ornitologiem dažādu pētījumu datu apstrādē, ir rūpējusies par Engures ornitoloģiskās pētījumu stacijas pieskati, dzīvojot silto gada sezonu uz peldošās mājas. Daudzi kolēģi un dabas draugi viņu atcerēsies kā izcilu pavāru, atsaucīgu cilvēku un interesantu sarunu biedru.

Līdz pat dzīves noslēgumam viņai palika gaišs prāts, spēja atcerēties daudzus vēsturiskus notikumus, detalizēti un interesanti par tiem izstāstīt.

Mēs esam pazaudējuši labsirdīgu cilvēku no vecākās ornitologu paaudzes, kuri ar savu mūža darbu uzbūvēja mūsu ornitoloģijas zinātnes pamatus.

Lai vieglas smiltis!

Ruslans Matrozis

Foto: Rasma Aupmane (no kreisās puses) ar kolēģi Māru Janaus pie sava skolotāja, ornitologa Harija Mihelsona (1930-1981) kapa vietas Ziepniekkalna kapos, 27.02.2020. R.Matroža foto