Aicina piedalīties Gada putna zīmējumu konkursā “Svīre pilsētā 2022”

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina ikvienu interesentu, tostarp bērnus un pieaugušos, līdz šī gada 31. maijam piedalīties Gada putna zīmējumu konkursā “Svīre pilsētā 2022”, atainojot savā darbā svīri.

Iedvesmojot citus, zīmējumu konkursa dalībnieki aicināti savus radītos darbus uzreiz publicēt sociālos tīklos ar tēmturi #GadaPutns.

Darbi tiks vērtēti četrās kategorijās: pirmskolas (līdz 6 g.v.), pamatskolas (7–12 g.v.), ģimnāzijas (13–17 g.v.) un pieaugušo (no 18 gadu vecuma). Jāiesniedz jebkādā tehnikā veikts zīmējums ‒ ne lielāks par A2 formātu ‒, kurā attēlots 2022. gada putns ‒ svīre. Katrs dalībnieks var iesniegt tikai vienu zīmējumu. Darbus var iesniegt elektroniski LOB Failiem.lv profilā failiem.lv/LOB.lv un izmantojot pogu “Sūtīt failus” vai šo tiešo saiti: https://failiem.lv/LOB.lv?upload. Iesniedzot zīmējumu, obligāti jānorāda autora vārds, uzvārds, vecums un kontaktinformācija. Jautājumu gadījumā sazinieties ar LOB uz e-pastu putni@lob.lv vai zvanot pa tālr. 67221580 (darba dienās plkst. 10.00–16.00).

Darbus izvērtēs Latvijas Ornitoloģijas biedrības veidota žūrija. Galvenā balva, ko saņems vismaz trīs labāko zīmējumu autori, būs īpaša putnu vērošanas ekskursija. 2021. gada zīmējumu konkursā “Laukirbe” tika iesniegti 444 darbi.

Jau ziņots, ka LOB par 2022. gada putnu izvēlējusies svīri. Pirmo reizi kopš 1996. gada, gada putna gods ir piešķirts putnam, kura galvenā dzīvotne ir cilvēku apdzīvotās vietas – pilsētas un ciemi. Ornitologi aicina sabiedrību mācīties sadzīvot ar putniem, kas izvēlējušies cilvēka mājokli arī par savējo. Tiek uzskatīts, ka svīres Eiropā apdraud ēku renovācija, kas samazina šim putnam pieejamās ligzdošanas vietas. Ēku renovācija ir nepieciešama un nereti – videi draudzīga – rīcība, taču svīres un citi ēku iemītnieki var kļūt par negribētiem šīs rīcības upuriem.

Zīmējumu konkursu “Svīre pilsētā 2022” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Foto: Edgars Smislovs.