LOB biedre Elza Zacmane: Man vienmēr ir paticis būt ārā

Videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīt tuvplānā Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedri Elzu Zacmani, kuras patika būt dabā ar katru gadu ved aizvien dziļāk putnu pētniecībā.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes studente Elza Zacmane ir LOB biedre kopš 2015. gada. Pašreiz viņa strādā Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā un nodarbojas ar mājas strazdu pētniecību, uz putniem lūkojoties jau ar pētnieka acīm, kā arī gredzeno putnus Papē un nodarbojas ar orientēšanās sportu.

Ciešāka pētnieciska interese par putniem Elzai radusies pēc nometnes “Gribu būt ornitologs”, kā arī apmeklējot ornitoloģijas pulciņu pie Pētera Dakņa. Savukārt tagad brīvajā laikā Elza pati ir Rīgas Dabaszinību skolas interešu izglītības skolotāja, kura vada ornitoloģijas pulciņu bērniem no 1. līdz 7. klasei un aicina pieteikties interesentus dalībai tajā. Savukārt jau vecākiem putnu interesentiem Elza iesaka iesaistīties kādā no LOB vietējām grupām, jo tā ir iespēja satikt vienuviet gan pētniekus, gan putnu vērotājus.

Rubrikā #SpārnotsPadoms Elza iesaka regulāri mācīties ne tikai atpazīt putnu sugas, bet arī to lomu un dzīvi dabā, kaut vai dodoties vismaz reizi nedēļā dabā. Vēl Elza rosinat sekot līdzi dabas novērojumu portāla Dabasdati.lv interesantākajiem novērojumiem, cenšoties izprast to neparastumu.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante