LOB biedrs Andris Klepers: Labs putnotājs ir tas, kurš dokumentē, ko redz

Par putniem un to harismu, kura pieprasa no putnu vērotāja arī izmanību, stāsta Andris Klepers, tūrisma speciālists un Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, kurš Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedru rindās ir jau gandrīz trīsdesmit gadus.

Andris, kas ir LOB biedrs jau kopš 1992. gada, atceras pirmo sugu, ko noteica toreiz vēl no melnbaltām lappusēm noteicējā: “Tas bija pelēkais mušķērājs, kurš bija ielaidies ķirsī.” Šis putns toreiz bija arī pirmais ieraksts Andra dabas kolekcijā, kuru veidot putnu vērotājs sācis jau deviņu gadu vecumā un kurā pašreiz ir fiksētas 303 putnu sugas, kuras novērotas tepat Latvijā. Turklāt aiz katra šī novērojuma ir kāds stāsts, piedzīvojums.

“Ja kādreiz vecumdienās saņemšu uzaicinājumu piedalīties ligzdojošo putnu atlanta 2060.-2064. datu vākšanā, es noteikti būšu gatavs doties. Varbūt tik entuziastiski vairs nelīdīšu uz vēdera pa purvu, neizvēlēšos grūtākās vietas, neatpazīšu zeltgalvīša saucienu, jo dzirde to vairs netvers, bet es varu dot savu pienesumu arī lielā vecumā, jo kaislība putnot, manuprāt, tikai pieņemas spēkā,” spriež Andris.

Rubrikā #SpārnotsPadoms Andris dalās viedoklī, kāds ir labs putnotājs. Viņaprāt, pirmkārt, svarīgi ir gribēt zināt vairāk, jo arī putnošana ir sava veida mūžizglītošanās. Otrkārt, ir svarīgi spēt ieraudzīt un atpazīt putnu ne tikai pie rakstāmgalda, bet arī dabā. Treškārt, labs putnotājs ir tas, kurš arī dokumentē to, ko viņš redz, turklāt ne tikai savā kladē, bet arī portālā Dabasdati.lv.

Video “Putnustāsti. Personība: Andris Klepers” skatāms šeit:

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante