Noslēdzies ūdeņu putnu izzināšanai veltītais projekts “Putna stunda”

Noslēdzoties Latvijas Ornitoloģijas biedrības izziņotajām ikmēneša aktivitātēm bērniem un jauniešiem “Putna stunda”, zināmi aktīvākie dalībnieki, kuri mācību gada garumā izzināja Latvijas ūdeņu putnus, to dzīvotnes un dzīvesveidu gan telpās, gan dabā, kā arī līdzdarbojās un vēroja lielās gauras ligzdošanu Ikšķilē ar tiešraides kameras starpniecību.  

Kopā projekta “Putna stunda” ikmēneša uzdevumu izpildē piedalījās ap 200 dalībnieku no visas Latvijas gan bērni vecuma grupā līdz sestai klasei, gan skolēni un jaunieši vecuma grupā no 13 gadiem līdz 24 gadiem.  Jaunākā vecuma grupā (pirmskola un pamatskola līdz 6. klasei) aktīvākie dalībnieki, kas saņems iespēju satikt Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāvi ir Rēzeknes sākumskolas aktīvākie 4.m klases skolēni, kuri izpildīja visvairāk uzdevumu, Vecumnieku vidusskolas 2.c klase (2. vieta) un Lindes ģimene (3. vieta). Savukārt vecuma grupā no 7. klases galveno balvu iegūst Ludzas ģimnāzijas 8.klašu aktīvākie dalībnieki, kas varēs piedzīvot putnu vērošanas piedzīvojumu Lubāna ezerā. Binokli iegūst Bauskas 2. vidusskolas 11. un 12. klašu grupa par iesūtītajiem darbiem un to atspoguļojumu sociālos tīklos, savukārt vecuma grupā no 13 līdz 20 gadiem kā individuālais dalībnieks binokli saņem Annija Agne Strazdiņa no Kokneses. Veicināšanas balvas par radošu un aktīvu dalību katra mēneša kārtās saņem arī Vērgales pamatskola, Jēkabpils PII “Zvaniņš”, Rīgas Strazdumuižas vidusskola, Babītes novada Salas sākumskola.

Projektā “Putna stunda”, rūpējoties par lielo gauru ligzdošanas drošību, Ikšķilē tika uzstādītas šiem ūdensputniem paredzētas mākslīgās ligzdvietas, īstenojot izglītojoši pilsonisku iniciatīvu “Gauru Galvaspilsēta Ikšķile”. Savukārt, lai ļautu ikvienam iepazīt lielās gauras ligzdošanu tuvplānā, tika uzstādītas tiešraides kameras un aktivitātēs tika iesaistīti 59 jaunieši no Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma, savukārt Ikšķilē darbojās “GaGa Ikšķile” speciālo uzdevumu ātrās reaģēšanas vienība, kurā piedalījās pieci vietējās kopienas jaunieši vecuma grupā no 14 līdz 22 gadiem – Jēkabs Andersons, Elza Katrīna Balode, Luīze Treimane, Aleksandrs Molloudis un Matīss Liepa. Notikušas 12 tiešsaistes lekcijas par lielo gauru dzīvi Ikšķilē, kur piedalījušies vairāk nekā 400 jaunieši.

Projekta laikā tika radīti izglītojoši videostāsti, uzstādītas tiešraides kameras pie lielo gauru ligzdām un izdzīvoti gauru dzīves stāsti video formātā, kuru apkopojums redzams Latvijas Ornitoloģijas biedrības YouTube konta atskaņošanas sarakstā https://bit.ly/2U7EmQ9, kā arī Latvijas Ornitoloģijas biedrības un “GaGa Ikšķile” Facebook vietnēs.

Lai arī turpmāk izzinātu Latvijas ūdeņu putnus, ieteicams izmantot projektā izstrādāto materiālu “Mans pirmais ūdeņu putnu noteicējs”, kas ikvienam interesentam lejuplādei pieejams šeit: https://failiem.lv/LOB.lv/u/hadbapy2y.

Projekts “Putna stunda” tika īstenots Latvijas Ornitoloģijas biedrības izglītības programmas “Putni un mēs” ietvaros ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu un Ikšķiles novada pašvaldības līdzfinansējumu. Lai piedalītos aktivitātē “Putna stunda”, bērniem un jauniešiem laika posmā no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada aprīlim ik mēnesi bija jāizpilda tematiskais uzdevums par ūdensputniem.


Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības komunikācijas speciāliste