LOB biedre Ilze Bojāre: Saskaitiet vismaz žubītes!

Šoreiz videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīties ar datorgrafiķi Ilzi Bojāri, kas līdz šim bijusi vienīgā latviešu valodā iznākošā žurnāla par putniem “Putni dabā” redaktore un māksliniece un kura ir arī šogad iznākušās grāmatas “Latvijas ligzdojošo putnu atlanti 1980-2017” māksliniece.

“Aizbraukt uz Kolku un nesaprast neko ir daudz apbēdinošāk, jo ir patērēts laiks un nav iegūtas zināšanas. Turpretī, ja tu ej savā tuvējā apkārtnē, kas ikdienā neprasa tik daudz laika, tad to var darīt bieži, mācoties putnus līmeni pa līmenim, lai pēc tam dotos jau uz labākām putnošanas vietām, kur ir daudz vairāk putnu sugu,” atzīst Ilze, daloties rubrikā #SpārnotsPadoms arī citos praktiskos ieteikumos, kā sākt putnot un kur to darīt, atklājot arī vietu, kur pati Ilze aizsāka meistarības asināšanu putnu atpazīšanā Rīgā.

Ilze, kas ir LOB biedre kopš 2010. gada, lai gan dzīvo Rīgā, ir arī LOB Cēsu vietējās grupas dalībniece, atrodot tur domubiedrus un dodoties putnu vērošanas gaitās. Savukārt par savējo kompāniju Ilze sauc komandu “Himantopus himantopus”, ar ko kopā sāka savas putnošanas gaitas diennakts putnu vērošanas sacensībās “Torņu cīņās” 2010. gadā un arī tagad piedalās kopā ar tiem sacensībās Latvijā un Baltijā. Taču Ilze atzīst, ka arī pašai ik pa laikam nākas piedzīvot izmisuma pilnas situācijas, kad, dodoties putnu uzskaites maršrutā, pēkšņi šķiet, ka putnu daudzbalsībā nav iespējams atpazīt atsevišķas putnu balsis. Tai mirklī noder kāda pieredzējuša drauga plecs un mierinājuma vārdi, ka tā mēdz gadīties un ka jādodas vien tālāk, kaut vai saskaitot pēc balss vieglāk atpazīstamos putnus, piemēram, žubītes.

Video “Putnustāsti. Personība: Ilze Bojāre” skatāms šeit:

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības komunikācijas konsultante