LOB biedrs Miks Stūrītis: Putnu vērošana ir mana meditācija

Pārsteidzoši putnu portreti ir tie, pie kuriem var ieraudzīt Latvijas Ornitoloģijas biedra (LOB) un LOB Rīgas vietējās grupas dalībnieka Mika Stūrīša vārdu. Iepazīstoties ar Miku videostāstā “Putnustāsti. Personība” iespējams uzzināt, kā un kāpēc aizsākās viņa putnu vērošanas gaitas un kāds ir viņa padoms tiem, kuri grib savā fotoalbumā izcilu putna fotogrāfiju.

Ikdienā Miks Stūrītis, kurš par LOB biedru kļuvis 1995. gadā, strādā pie iepakojumu depozīta ieviešanas sistēmas Latvijā, savukārt aizraušanās ar putniem iesākusies jau pirmsskolas vecumā astoņdesmitajos gados, pamatskolas laikā bija doma kļūt par biologu, bet pārmaiņu laikā izvēle tomēr kritusi par labu biznesa vadībai.

“Dabas man ikdienā pietrūkst. Brīvajā laikā, kad vien iespējams, cenšos būt mežā, dabā. Putni ir viena no iespējām īstenot šo vēlmi,” stāsta Miks. Gadā vismaz reizi pavasarī viņš dodas uz Kolku ar krēslu, binokli un teleskopu. “Putni lido, pavasaris ir gaisā, tad arī vienā no tādām reizēm parādījās dzinulis to visu iemācīties. Sapratu, ka ir milzīgi robi zināšanās, jo lielāko daļu putnu, kas lidoja garām un izdeva skaņas, nemaz nepazinu.”

Miks piedalās Latvijas Ornitoloģijas biedrības īstenotajās putnu uzskaitēs, īpaši iecienījis plēsīgo putnu un pūču uzskaites, ko veicot var labi novērot arī pārmaiņas dabā un gadalaiku maiņu tuvplānā, esot dabā. “Ja zini tikai desmit sugas, tad arī tās ej meklēt dabā,” mudina Miks, mierinot tos, kuri satraucas par zināšanu trūkumu, lai piedalītos putnu uzskaitēs, kā arī esot pārliecināts, ka tā būs arī motivācija iemācīties vēl citas putnu sugas.

Putni pie barotavas. Foto: Miks Stūrītis

Putnu vērošanu Miks uztver kā sava veida apzinātības praksi: “Tā ir koncentrēšanās uz šo mirkli. Tad, kad ķer fotoaparātā kadru ar putnu vai centies to saskatīt un atpazīt ar binokli, ne par ko citu tai mirklī nevari domāt. To izbaudu, tas man dod atslodzi. Agri no rīta, pirms saullēkta, dodies uz vietu, kur ceri kaut ko ieraudzīt. Tas kļuvis par rituālu.”

Rubrikā #SpārnotsPadoms Miks stāsta par putnu barošanu piemājas barotavās, piebilstot, ka vienā sezonā putniem mielastā izbaro ap astoņdesmit kilogramiem nelobītu saulespuķu sēkliņu un dažus padsmitus kilogramu speķa. “Nevis tu ej pie putniem ar fotokameru, bet ir jāpanāk tas, lai putni nāk pie tevis,” pieredzē, fotografējot putnus, sarunas noslēgumā dalās Miks, piebilstot, ja gribi izcilu bildi, nepietiek ar jebkuru mirkli, tas prasa plānošanu. Viena no pārsteidzošākajām sugām, kas novērota un iemūžināta fotogrāfijā un kura rosinājusi turpināt šo fotodetektīva darbu, bijusi rudā dižpīle.

Video “Putnustāsti. Personība: Miks Stūrītis” skatāms šeit:

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības komunikācijas konsultante