Jaunais žurnāla “Putni dabā” numurs veltīts ziemojošo putnu pētniecībai


Uz žurnāla pirmā vāka ir redzami jūras šņibīši (Calidris maritima), kurus fiksējis fotogrāfs Ainars Mankus.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir izdevusi žurnāla “Putni dabā” otro šīgada numuru. Lielākā uzmanība šajā laidienā veltīta ziemojošo putnu pētniecībai un uzskaitei. Lai rosinātu putnu izpētei arī bērnus un jauniešus, šajā numurā sagatavotas arī vairākas tematiskās lappuses jaunākajai auditorijai.

Ūdensputnu pētniece ornitoloģe Antra Stīpniece atskatās uz padarīto 2020. gada janvārī un aicina arī 2021. gadā piedalīties ziemojošo ūdensputnu uzskaitē, kuras galvenie datumi būs 16. un 17. janvāris. Šoziem tiek vākti dati arī ziemojošo putnu atlantam, un LOB aicina ikvienu ziņot Dabasdati.lv par visiem novērotajiem putniem no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 28. februārim. Žurnālā atrodams arī ornitologa Ruslana Matroža raksts ar praktiskiem padomiem, kā, kad un kur vislabāk meklēt ūdensputnus ziemā.

Jaunākās tehnoloģijas palīdz konstatēt putnus daudz precīzāk, un 2020. gadā balto gārņu populācija tika skaitīta, arī nofotografējot gārņu kolonijas, pārlidojot tās ar droniem. Šogad droši zināma ir 1152 šīs sugas pāru ligzdošana Latvijā, bet cik ūdensstrazdu ligzdo Latvijā? Tas pie mums ir pierasts ziemotājs, taču ligzdošana te konstatēta ļoti reti. Lasāmi raksti gan par balto gārņu, gan par ūdensstrazdu ligzdošanu Latvijā.

Lai putnu pētniecībā ieinteresētu arī jaunāko paaudzi, šoreiz žurnālā ir sagatavotas vairākas tematiskas lapas bērniem un jauniešiem gan ar padomiem, gan ar praktiskiem uzdevumiem. Žurnāla vidū atrodams 20 ūdeņu putnu plakāts, kas viegli izņemams un lietojams arī atsevišķi. Plakātā redzamo 20 sugu raksturīgās pazīmes iespējams atrast LOB sagatavotajā izglītojošajā materiālā “Mans pirmais ūdeņu putnu noteicējs”.

“Vēlamies pievērst lasītāju uzmanību divām tēmām, kas Latvijā gandrīz nav pētītas: vai un kādu traucējumu uz putniem atstāj svētku uguņošana un kā suņa klātbūtne pludmalē ietekmē piekrastes putnu ligzdošanas sekmes. Esam apkopojuši ārzemju zinātniskos materiālus par abām šīm tēmām,” stāsta žurnāla “Putni dabā” galvenā redaktore Ilze Bojāre, aicinot izlasīt Sintijas Martinsones rakstu “Uz pludmali labāk bez suņa” un Ingas Freibergas rakstu “Salūta ietekme uz putniem”.

Šogad veiksmīgākajiem putnu vērotājiem ir izdevies Latvijas sugu sarakstu papildināt ar trīs jaunām sugām – īspirkstu cīruli, ko pavasarī atrada Pēteris Daknis; vasaras vidū Daugavā pie Daugavpils Andris Erts ieraudzīja dzelteno gārni; savukārt rudenī Edgars un Vladimirs Smislovi tumšo pīļu barā pie Kolkas sazīmēja Stejnegera pīli. Īsus stāstus, kā viņiem tas izdevās, iespējams izlasīt žurnālā.

Šis gads ir nesis arī skumju ziņu – 80 gadu vecumā pārstāja pukstēt dzīvespriecīgā un darbīgā Jura Lipsberga sirds. Žurnālā lasāms ornitologa Jāņa Ķuzes stāsts par kopā pavadītu dienu, būvējot mākslīgo ligzdu klinšu ērgļiem.

Uz žurnāla pirmā vāka ir redzami jūras šņibīši (Calidris maritima), kurus fotogrāfijā fiksējis fotogrāfs Ainars Mankus.

Žurnāls “Putni dabā” izdots pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālam atbalstam. Žurnālu bez maksas saņem visi LOB biedri, bet ikviens interesents drukātā formātā to var iegādāties internetveikalā Motacilla.lv. Žurnāls tiešsaistē atrodams šeit: https://putnidaba.lob.lv.

Informāciju sagatavoja: Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības komunikācijas speciāliste