Ar putnu vērošanas bukleta sagatavošanu noslēdzies projekts “Iepazīsti Babītes novada dabu! 2020”

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ar Babītes novada pašvaldības līdzfinansējumu projekta “Iepazīsti Babītes novada dabu! 2020” ietvaros ir sagatavojusi bukletu par putnu vērošanu pie Babītes ezera, Gātes upes un Lielupes. Bukletā ir izstrādāti divi putnu vērošanas maršruti, tajā iekļautas fotogrāfijas, kā arī sniegti apraksti par putniem, kurus ir iespējams novērot, ejot pastaigā pa polderiem.

Buklets ir sagatavots elektroniski trīs formātos – formātā, ko var skatīties datorā, formātā, ko ērti skatīties telefonā, kā arī failā bez fona pašu drukai printerī. Buklets ir pieejams internetā un to var izmantot ikviens, lai vērotu putnus vai vienkārši dotos pastaigā un, kas svarīgi tieši šim laikam, distancētos no sabiedrības un baudītu dabu. Labākais laiks, lai dotos vērot putnus šajos maršrutos, ir pavasaris un vasaras sākums, tomēr, ko interesantu, var atrast un ieraudzīt visos gadalaikos!

Babītes ezera teritorija ir nozīmīga barošanās un ligzdošanas vieta dažādām putnu sugām, priecāsimies, ja šis buklets būs kā iedvesma, lai dotos uz Babītes ezera krastu, izietu kādu no LOB piedāvātajiem maršrutiem un vērotu putnus, kas dzīvo ar mums vienā novadā.

Maršruti dabā nav marķēti, tāpēc aicinām bukletu skatīties pastaigas laikā savā telefonā.

Izstrādātais putnu vērošanas maršruts būs paliekošs vides izziņas un izglītības materiāls, kas sniegs informāciju par putniem un iespējām tos pašrocīgi vērot Babītes novadā vēl vairākus gadus pēc tā izstrādes.

Maršrutu sākuma punktu koordinātes: X:478113 Y:6306582 vai Lat: 56,9024278 Lon: 23,6406490.

Bukleta versijas (.pdf):

Ar bukleta izstrādi un publicēšanu noslēdzas projekta “Iepazīsti Babītes novada dabu! 2020” aktivitātes.

Projekta laikā notika arī trīs ekskursijas – kukaiņu iepazīšanas, sēņu meklēšanas un putnu vērošanas ekskursija. Paldies visiem – gan ekskursiju dalībniekiem, gan tiem, kas gribēja piedalīties, bet diemžēl vietas ekskursijās vairs nebija pieejamas – par lielo interesi! Ņemot vērā šā gada situāciju valstī un pasaulē, projekta pieteikumā tika norādīts, ka katrā ekskursijā varēs piedalīties 15 interesenti, tomēr, ņemot vērā to, ka mēnešos, kad ekskursijas notika, situācija ar Covid 19 bija labāka, tad tika pieļauts nedaudz lielāks dalībnieku skaits, un kukaiņu ekskursijā piedalījās 22 dalībnieki, sēņu ekskursijā 23 dalībnieki, bet putnu vērošanas ekskursijā 24 dalībnieki.

Kukaiņu ekskursijas vadītājs Uģis Piterāns rāda to, kā entomologi ievāc izpētei kukaiņus, kas dzīvo koku lapotnē. Foto: Ilona Gaile
Kukaiņu ekskursijas vadītājs Uģis Piterāns rāda to, kā entomologi ievāc izpētei kukaiņus, kas dzīvo koku lapotnē. Foto: Ilona Gaile
Ekskursijas vadītājas Diānas Meieres sarīkotā nelielā sēņu izstāde pirms sēņu ekskursijas sākuma. Foto: Raimonds Sīmanis
Putnu ekskursijas vadītājs Imants Jakovļevs rāda lietotu somzīlītes ligzdu. Foto: Ilona Gaile
Putnu ekskursijas vadītājs Imants Jakovļevs rāda lietotu somzīlītes ligzdu. Foto: Ilona Gaile

Buklets sagatavots un ekskursijas rīkotas ar Babītes novada pašvaldības līdzfinansējumu projekta “Iepazīsti Babītes novada dabu! 2020” ietvaros, piedaloties Babītes novada pašvaldības projektu konkursā “Ģimenei. Videi. Izaugsmei Babītes novadā”.