“Putna stunda” izziņo novembra uzdevumu

Paugurknābja gulbji. Foto: Selga Bērziņa

Turpinot skolēnus iesaistīt Latvijā sastopamo ūdensputnu dzīves izpētē, izziņojam ikmēneša aktivitātes “Putna stunda” novembra uzdevumu. Mudinām ne vien trenēties ūdensputnu sugu noteikšanā un atpazīšanā, bet radoši domājot arī pacīnīties par piedzīvojumu pilnām balvām.

Novembra mēneša uzdevums ir izvēlēties divas ūdensputnu sugas, kuras sastopamas tuvākajā ūdenstilpē. Jāizpēta abas sugas, uzskaitot katras sugas pazīmes, cenšoties saskatīt līdzīgo un atšķirīgo. Kad tas paveikts, aicinām izcelt katrai sugai tai visraksturīgāko pazīmi, pēc kuras visdrošāk konkrēto putnu var atpazīt dabā.

Ar paveikto jādalās ar citiem brīvi izvēlētā formā, piemēram, vides instalācijā, sienas avīzē, video reportāžā, radoši izveidotā sociālo tīklu ierakstā ar tēmturi #PutnaStunda. Kad darbs veikts un izpētes rezultāti ir pavēstīti citiem, jāziņo Latvijas Ornitoloģijas biedrībai, rakstot uz e-pastu putni@lob.lv , pastāstot par paveikto un norādot uzdevuma veicējus un to vecumu, kā arī kontaktinformāciju (e-pastu un tālruni).

Meža pīles. Foto: Selga Bērziņa

Lai piedalītos ikmēneša aktivitātē “Putna stunda”, laika posmā no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada aprīlim katru mēnesi jāizpilda tematisks uzdevums par ūdensputniem. Lai būtu vieglāk pildīt uzdevumus un vairāk iepazītu ūdensputnus, kopā ar uzdevumiem skolēniem būs iespēja ielūkoties lielo gauru ligzdošanas sekmju uzlabošanas projektā Ikšķilē (“GAGA Ikšķile” jeb “Gauru Galvaspilsēta Ikšķile”) un publicēsim izglītojošus materiālus un video.

Noslēdzoties uzdevumu ciklam, tiks sumināts gan katra mēneša spārnotākais darbs, gan arī kopvērtējumā aktīvākās un radošākās klases. Jaunākā pirmskolas un skolas vecuma grupas (līdz 6. klasei) kolektīvs iegūs iespēju satikt kādu LOB pārstāvi savā skolā ar šī putnu pazinēja īstenotu “Putna stundu” skolai vai klasei, savukārt vecuma grupā no 7. klases aktīvākais un radošākais kolektīvs varēs doties putnu vērošanas ekskursijā uz ūdens ar laivām vai SUP dēļiem kopā ar īstenu putnu pazinēju (formāts var tikt precizēts atkarībā no epidemioloģiskās situācijas). Klašu grupā no 7. klases tiešsaistes balsojuma kārtībā LOB “Facebook” lapā populārākā snieguma klase iegūs savā īpašumā profesionālu binokli putnu vērošanai. Spārnotas veicināšanas balvas saņems arī aktīvākie un radošākie individuālie dalībnieki vecumā no 13 līdz 20 gadiem, no kuriem viens savā rīcībā iegūs binokli.

Papildus aktivitātei “Putna stunda”, LOB aicina pētīt putnu dzīvi un ir atvērta konsultāciju sniegšanai skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstrādē par ornitoloģijas tēmām, kā arī piedāvā izmantot praktisku informatīvu materiālu par pētniecisko darbu izstrādi ornitoloģijas jomā. Savukārt nākamā gada sākumā tiks izsludināts tradicionālais gada putna zīmējumu konkurss, kā arī būs iespēja iesaistīties starptautiskās iniciatīvas “Dzīvais pavasaris” (Spring Alive) aktivitātēs un līdzdarboties gājputnu vērošanas un reģistrēšanas akcijā pavasara migrācijas laikā.

Projekts “Putna stunda” tiek īstenots Latvijas Ornitoloģijas biedrības izglītības programmas “Putni un mēs” ietvaros ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu. Projekta mērķis ir izglītot un iesaistīt jauniešus ūdensputnu dzīves izpētē un dabai draudzīga dzīvesveida veicināšanā, līdzdarbojoties reāla ūdensputniem veltīta projekta īstenošanā.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, komunikācijas konsultante