Latvijas putnu vērošanas sacensības 2020

Aicinām 19. septembrī piedalīties Latvijas putnu vērošanas sacensībās 2020. Pieteikšanās komandām līdz 15. septembrim, rakstot uz e-pastu kurzemesputni@gmail.com.

Noteikumi

  1. Sacensību laiks – 2020. gada 19. septembris, sākot no plkst. 4.00 līdz plkst. 18.00.
  2. Starta vietu brīvi izvēlas pati komanda. Noslēguma pasākums notiek Latvijas Ornitoloģijas biedrības telpās Rīgā, Skolas ielā 3, 4. stāvā.
  3. Sacensību noslēguma vietā komandām jāierodas līdz plkst. 19.00. Ja komanda ierodas vēlāk kā plkst. 19.15, tās sacensību rezultāts netiek ieskaitīts.
  4. Sacensību laikā komandas drīkst veikt novērojumus no sacensību teritorijas https://projects.kartes.lv/rudens/, kas ietver: Rīgas un Jūrmalas pilsētas, Babītes, Mārupes, Olaines, Ķekavas, Baldones, Stopiņu, Salaspils, Ikšķiles, Ropažu, Garkalnes, Ādažu un Carnikavas novadus.
  5. Komandas sastāvā 3-5 dalībnieki.
  6. Putnu suga vizuāli vai pēc balss jānovēro vismaz trim no komandas dalībniekiem. Lai sugu pievienotu sacensību sarakstam, dalībniekiem jānovēro viens un tas pats īpatnis vai īpatņu kopums.
  7. Sacensību sarakstā atļauts iekļaut putnu sugas, kuras atrodas ārpus sacensību teritorijas, ja komanda atrodas sacensību teritorijā.
  8. Komandām jāreģistrē tikai nominālsugas. Abas sējas zosis uzskatāmas par atsevišķām sugām.
  9. Vienā teritorijā komandas dalībnieki drīkst dalīties, tomēr automašīnu atļauts pārvietot, tajā atrodoties visiem komandas dalībniekiem.
  10. Komanda drīkst izmantot vienu automašīnu.
  11. Komandai atļauts pārvietoties kājām, velosipēdiem vai sabiedrisko transportu.
  12. Skaņas ierakstu izmantošana putnu provocēšanai, kā arī putnu ķeršana, piemēram, ar tīkliem nav atļauta. Pirms sacensību sākuma putnus provocēt jebkādā veidā nav atļauts.
  13. Sacensību laikā komandas drīkst atrasties tikai publiski pieejamās vietās.
  14. Aizliegts aizbiedēt putnus ar nolūku, lai cita komanda to nenovērotu; jāievēro vispārējie putnu vērošanas ētikas principi.
  15. Vienu nedēļu pirms sacensībām nedrīkst apmeklēt sacensību teritoriju ar nolūku konstatēt tur esošos putnus sacensību vajadzībām.
  16. Komandas dalībniekiem jāspēj pamatot savs novērojums. Apšaubāma novērojuma gadījumā organizatoriem ir tiesības sugu svītrot no sacensību saraksta.
  17. Ornitofaunistiska retuma gadījumā organizatoriem/citām komandām ir tiesības pieprasīt papildu aprakstu, fotogrāfijas, video vai balss ierakstus. Ja komanda sacensību noslēguma pasākuma laikā šo informāciju nesniedz, putnu suga no komandas sacensību saraksta tiek svītrota.
  18. Sacensībās uzvar komanda ar vislielāko putnu sugu skaitu. Ja vairākām komandām kopējais sugu skaits sakrīt, uzvar komanda ar lielāko unikālo (sugas, kuras nav novērojusi neviena cita komanda) sugu skaitu.
  19. Interesantāko novērojumu nosaka, komandām balsojot.
  20. Komandām savu dalību (komandas nosaukums, dalībnieku vārds un uzvārds, kontaktpersonas telefons, e-pasts) sacensībās jāpiesaka līdz 2020. gada 15. septembrim uz e-pastu kurzemesputni@gmail.com
  21. Dalības maksa no katra dalībnieka ir 5 eiro.
  22. Sacensības katru gadu plānots rīkot citā Latvijas reģionā.

Pasākumu atbalsta Kurzemes Putni, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, karšu izdevniecība Jāņa sēta un Aizputes vīna darītava.