Latvijas Ornitoloģijas biedrība Starptautiskā putnu aizsardzības organizāciju savienība
 
In English    
 

--> visi

Aktualitātes
 

Lauku piekūns - 2006. gada putns Latvijā

Foto: Māris Maskalāns

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) par 2006. gada putnu izvēlējusies lauku piekūnu, tautā sauktu arī par "peļu vanadziņu" - Latvijā retu un aizsargājamu, taču vēl pirms 60-70 gadiem mūsu valstī bieži sastopamu dienas plēsīgo putnu.

Nākamā gada laikā LOB aicinās ziņot par novērotiem lauku piekūniem un to ligzdošanas vietām, lai precizētu šo putnu izplatību mūsu valstī, kā arī veiks pašlaik zināmo lauku piekūnu ligzdošanas vietu izpēti. LOB arī aicinās ikvienu palīdzēt lauku piekūniem - izlikt īpaši šiem putniem paredzētus būrus, lai nodrošinātu tiem papildu ligzdvietas.

Lauku piekūns ir Latvijā un Eiropā aizsargājama putnu suga. Pagājušā gadsimta sākumā šis putns bija viens no parastākajiem dienas plēsīgajiem putniem Latvijas lauku ainavā, taču gadsimta vidū to skaits strauji saruka nenoskaidrotu iemeslu dēļ. Ornitologi lēš, ka šobrīd Latvijā varētu ligzdot ap 100-200 lauku piekūnu, tomēr pēdējo piecu gadu laikā LOB zināmas tikai 10 šo putnu ligzdošanas vietas.

Mūsu valstī lauku piekūni visbiežāk sastopami atklātā lauksaimniecības ainavā ar atsevišķiem kokiem, koku puduriem vai augstsprieguma līnijām, kur tie ligzdo citu putnu, galvenokārt, vārnu būvētās ligzdās. Lauku piekūni var ligzdot arī torņos, drupās, augstu ēku nišās un citās celtnēs, arī pilsētās. Piemēram, Rīgā šie putni ligzdojuši zem krematorijas jumta, Pēterbaznīcas jumta nišā un Zinātņu akadēmijas tornītī. Lauku piekūni pārtiek no grauzējiem, kurus tie medī pļavās, ganībās un citos zālājos, kā arī ceļmalās.

No ziemošanas vietām Dienvideiropā un Ziemeļāfrikā lauku piekūni atgriežas marta beigās-aprīļa sākumā. Atsevišķi putni var pārziemot arī Latvijā. Aprīlī un maijā mūsu valstij cauri migrē ievērojams skaits, iespējams, pat vairāki tūkstoši, lauku piekūnu, kas dodas uz ligzdošanas vietām Igaunijā, Krievijā un Somijā. Šajā laikā tos var novērot dažādās, arī ligzdošanai nepiemērotās vietās, piemēram, purvos un jūras piekrastē.

Lauku piekūns sastopams Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Eiropā dzīvo aptuveni piektā daļa no visiem lauku piekūniem. Lai gan Skandināvijā un vēl dažās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā un Polijā, šo putnu skaits ir stabils, tomēr lielā daļā Eiropas valstu - Francijā, Lielbritānijā, Rumānijā, Krievijā un citur - to skaits samazinās.

Gada putna akciju LOB rīko jau vienpadsmito reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti - grieze (1996), vakarlēpis (1997), zaļā vārna (1998), mazais ērglis (1999), ķīvīte (2000), ūpis (2001), lielais ķīris (2002), rubenis (2003), baltais stārķis (2004) un ziemeļu gulbis (2005).

 

Papildu informācija:

  • akcijas "Lauku piekūns - 2006. gada putns" koordinatore Ieva Mārdega, tālr.: 8350688

     

    Ilze Štrausa

  •