“Putna stundas” novembra uzdevums

Zilzīlīte. Foto: Armands Majevskis

Oktobrī aicinājām skolas un izglītības grupas iesaistīties aktivitātē “Putna stunda”, katru mēnesi izpildot noteiktu uzdevumu par pašu brīvi izvēlētu Latvijā ligzdojošu putnu sugu. Oktobra uzdevums bija izvēlēties kādu putnu sugu un sagatavot visu informāciju par tās izskatu un atšķiršanu no līdzīgām sugām. Priecājamies par visiem, kuri jau ir iesaistījušies un atsūtījuši atskaiti par paveikto! Bet, ja kādam tikai tagad ir radusies vēlme iesaistīties, nekas nav nokavēts! To droši var darīt, sekojot “Putna stundas” nosacījumiem:

 

– Izvēlies vienu Latvijā ligzdojošu putnu sugu, kuru vēlies iepazīt. Ja esi to jau izdarījis oktobrī, tad sugu nemaini.

– Katru mēnesi, sākot no oktobra līdz aprīlim, mēs aicināsim iepazīt šo sugu, izpildot noteiktu uzdevumu. Novembrī tev jāsagatavo visa iespējamā informācija par to, kā un kur šī putnu suga pārziemo. To var darīt jebkurā formātā, vienīgais nosacījums ir izpētes rezultātu publiskot. Tas nozīmē, ka tev būs šis materiāls kādam jāparāda vai par to jāpastāsta. Piemēram, savā klasē, draugu pulciņam vai kā citādi. Tātad tev jādomā par to, kā materiālu padarīt vizuāli uztveramu, lai to varētu parādīt citiem. Tā var būt vides instalācija (piemēram, lielformāta putns vai putnu būris), sienas avīze, video v. tml.

– Par paveikto ziņo mums, katra mēneša beigās atsūtot e-pasta vēstuli uz adresi putni@lob.lv, kurā brīvā formā pastāsti, ko noskaidroji, ko pagatavoji, kam pastāstīji par uzzināto, un pievieno fotogrāfijas (vai video, ja izvēlējies šo formātu) ar tevis izgatavoto materiālu un to, kā ar to iepazīstināji citus. Ja tev ir tāda iespēja, dalies ar attēliem un paveikto sociālajos tīkos, izmantojot tēmturi #putnastunda.

– Kad visi uzdevumi būs paveikti, aktīvākie pētnieki iegūs iespēju doties ekskursijā dabā kopā ar īstenu putnu pazinēju vai saņems iespēju savā skolā, pulciņa nodarbībā vai citā grupā dzirdēt LOB pārstāvju lekciju “Putna stunda”.

– Uzdevumu var veikt kā individuāli, tā grupās.